Hogyan állítsuk össze a tízórait a gyerekeknek?

Létezik néhány szempont, amire érdemes odafigyelni, amikor tízórait csomagolunk a gyermekünknek. Ezeket gyűjtötte össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Amiket most mi is bemutatunk, hiszen sokan visznek tőlünk, a bisztróból felvágottakat, tejtermékeket a tízóraihoz, az uzsonnához.

Szóval az első, amit javasolnak, hogy lehetőleg mindenki reggelizzen otthon. Soha ne engedjük reggeli nélkül iskolába a gyerekeket! Fontos továbbá, hogy reggelente frissen készítsük el a tízóraira és/vagy az uzsonnára szánt ételt a korábban beszerezett alapanyagokból! De mielőtt ennek nekifogunk, alaposan mossunk kezet, majd használjunk tiszta eszközöket, és legyen külön vágódeszkánk a hozzávalók előkészítéséhez. Ezek élelmiszerbiztonsági szabályok, amiket mindig célszerű betartani.

Fontos továbbá, hogy lehetőleg változatos ételeket adjunk a gyerekeknek. De törekedjünk arra, hogy lehetőleg élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos ételeket csomagoljunk! Ilyenek például a nem édes péksütemények/kenyerek, a melléjük csomagolt, jól átsült hússzeletek, a hűtést nem igénylő húskészítmények, a balesetmentesen nyitható konzervek, a kemény sajtfélék és a müzliszeletek.

szal_mi_k_mon-h_s

Tizóraira is kiváló felvágottak szalámifélék a bisztróban

Édesség helyett inkább gyümölcsöt vigyenek magukkal a gyerekek. Jó választás lehet az alma, a körte, a szilva, a szőlő, illetve a megtisztított, pálcikákra vágott répa és a karalábé. A gyorsan romló pástétomok, halas krémek, halszeletek elcsomagolása nem javasolt, mert ezek hűvösen tartása nem garantált, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor (melyik szünetben) lesz lehetősége a gyereknek elfogyasztani azokat.

Javasolják továbbá, hogy a kisebb étkezésekre szánt élelmiszerek kiválasztásakor érdemes megnézni, mi lesz az aznapi ebéd, és annak megfelelő, azt kiegészítő ételt és gyümölcsöt csomagolni.

Figyeljünk arra is, hogy mindent külön csomagoljunk be: például a szendvicset szalvétába, majd műanyag zacskóba vagy alufóliába, a gyümölcs darabokat vagy olajos magvakat külön dobozba vagy kis zacskóba. A gyümölcsöt, a zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le, mielőtt becsomagolnánk. Kisebb gyermekek esetében az almát, a körtét szeletelve csomagoljuk be.

A témában további hasznos tanácsok olvashatók a NÉBIH “Ételt csak okosan” kampányának oldalán.

Ha pedig minőségi felvágottakat, húsféléket vásárolna a tízóraihoz, az uzsonnához, nézze meg a bisztrónk kínálatát!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.