Ilyen kolbászt eszel, ha kézműves kolbászt veszel

Mitől kézműves a kézműves kolbász? Tudtad? Nem lehet akármit kézműves terméknek nevezni. Számos feltételnek kell megfelelnie például a kolbásznak. A kézműves élelmiszereknek csak az egyedi jelleggel bíró termékek nevezhetők.

 

Amelyeknek az előállítása során különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál. Kézműves terméket elsősorban kézi technológiával állítanak elő. Egyes munkafolyamatok gépesíthetők, azonban az előállításnak a közvetlen emberi irányításon és a kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, tapasztalaton kell alapulnia.

 

A hivatalos meghatározás szerint a kézműves termék előállítása során törekedni kell a felhasznált adalékanyagok, technológiai segédanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint a természetes anyagok felhasználására. Nem használhatók fel például mesterséges színezék, semmilyen pótló anyag, ízfokozó. Tehát semmi, ami mű.

 

Ilyen egy kézműves kolbász:

 

A kézműves kolbászokra is létezik meghatározás: az ezek előállításához használt alapanyagban nem lehet csont, porc, szőrtüszőmaradvány. Az alapanyag nem lehet véres, a szalonnarészen nem lehet bőr. Fejhús, mirigyes részek nem használhatók. A termék előállításához paprikakivonat, adalékanyagot tartalmazó fűszerkeverék nem használható – közlik. Amit fel lehet használni, az a hús, a szalonna, az étkezési só, a fűszerek, a természetes bél (sertés vékonybél, vastagbél, kuláré), a nitrites pácsó.

kezmuves kolbasz szombathely

 

Az alkalmazott előállítási technológiáról pedig ezt érdemes tudni:

 

Az alapanyagot felkockázzák és 7 fokos maghőmérséklet alatti hőmérsékletet biztosító, hűvös helyen kiterítve hűtik. Összeállítják a fűszerkeveréket (hagyományosan javasolt az étkezési só, a fekete bors, a fokhagyma, a köménymag, a csemege-, esetenként a csípős paprika). A lehűlt hús és szalonna keverékéhez hozzáadják a fűszereket, majd összekeverés után átérlelik. Ezután darálóval darálják, és az elkészített pasztát légmentesen begyúrják. A begyúrt anyagot 24 óráig, 7 fok alatti maghőmérsékletet biztosító helyen érlelik.

 

Kézzel töltik

 

Az elkészített pasztát kézi dugattyús töltővel betöltik az előkészített (kimosott, faggyútlanított, méretre szabott) természetes bélbe. Töltés után a termék felületét függesztett állapotban szárítják, majd füstölik.

 

Füstölni csak száraz felületű terméket lehet. A füstölés befejeztével továbbra is függesztve szárítják 7 fok maghőmérséklet alatti hőmérsékletet biztosító helyen, amíg a víztartalma 28 százalék alá nem csökken. A füstölés hőmérséklete legfeljebb 20 fok lehet.

 

Így készül tehát nagy vonalakban a kézműves kolbász. Ha rákívántál és minőségi húsárut keresel, nézz be hozzák, és válogass a kézműves kolbászok és más termékek közül is.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.