Iskolakezdés – Milyen a jó tízórai suliba?

Hamarosan ismét elkezdődik az iskola, ami nem csak a gyerekeknek nehéz, de a szükőknek is. Amellett, hogy rengeteg dolgot be kell szerezni még szeptember előtt, nagy fejtörést jelent a szülőknek, hogy kitalálják gyereküknek mi a legjobb tízórai iskolába.

Akiknek a gyerkőce nem elsőbe megy, már túl vannak legalább egy ilyen herce-hurcán amikor is útnak indítják a kis lurkót. Nem egyszerű visszaállni a hosszú nyár után és ez nem csak a szülőknek nehéz, de a gyerekeknek is. A nyári későn kelés, lazítás és pihenés után nem könnyű visszaszokni az iskolapadba és koncentrálni az órákon. Nagyon fontos ezért is, hogy megfelelő reggelit egyen gyermekünk és elegendő tízórait csomagoljunk az iskolába.

Wrap-ek dobozban paradicsommal

Tízórai iskolába – Fontos a változatosság

 

Tízórai iskolába, minden korosztálynak

Az idősebb gyerekek sokszor reggeli nélkül indulnak el otthonról, ami jelentősen ronthatja a teljesítményüket. A nagyobb gyerekeknek pedig több tápanyagra is szükségük van, így amikor előkészítjük a tízórait erre figyeljünk oda. A kisebb gyerekek szívesebben majszolgatnak, így nekik érdemes ilyen elemózsiában is gondolkodni. Sok gyerek az iskola okozta stressz miatt se képes reggelit elfogyasztani, így nagyon fontos, ha ez el is marad, mindenképpen csomagoljunk nekik megfelelő tízórait, reggelit. Ne feledkezzünk meg a folyadékról sem. Semmiképpen se válasszunk szénsavas italokat és ügyeljünk arra, hogy még melegebb hetek jönnek és az iskolában nincs lehetőség hűtőben tartani az italt vagy az ételt.

 

Mit csomagoljunk akkor?

Ha az egyszerűségre és gyorsaságra szeretnénk törekedni érdemes előre gondolkodni és olyan ételeket beszerezni, amit a rohanós hétköznapokon is bele tudunk tenni a gyerek iskolatáskájába. Ilyen lehet a műzli szelet, piskóta, gyümölcsök, zöldségek, péktermékek. 

Tipp: Ha kiadós reggelire vágytok a sulikezdés előtt, bisztrónk már 5:30-tól nyitva van, ahol péksüteményeket, tejtermékeket is tudtok fogyasztani.

Bisztró kínálata

Reggelire, tízóraira, vagy ebédre is találsz kedvedre valót

Ha időnk engedi és valóban tápláló tízórait szeretnénk készíteni, amit biztosan sok gyerek szeret, készíthetünk mogyoróvajas dzsemes, vagy mogyoróvajas banános kenyeret, ami amellett, hogy nagyon finom, kalóriadús és laktató. Mellé remek párosítás az alma. Sok helyen kapható már előre kész dobozos mogyoróvaj, de ilyet akár otthon is lehet készíteni. 
Igyekezzünk a változatosságra is, ha szendvicset készítünk. Legyen közte magvas, teljes kiörlésű, legyen kenyér, zsemle vagy cipó…stb. és ne feledkezzünk meg a szendvicsbe kerülő termékekről sem. Ha megtehetjük legyen ez is szintén változatos. Ha már kilőttük a sonkát, a szalámit és a sajtot, készíthetünk szendvicskrémeket, tehetünk csirkét is a szendvicsbe, de akár bacont és tojást is.


A szendvicsen túl.

Ha nem csak szendvicset szeretnénk csomagolni gondolkozhatunk egy szintén egyszerűbb megoldásban a wrap-ben vagy tortilla-ban. A wrapek alapját elkészíthetjük mi magunk is, de készen is kapható. Ezekbe aztán bármit lehet pakolni és pár napig eláll. Lehet csirkés, pulykás, halas, zöldséges, tojásos, sajtos, tehát lényegében bármit tehetünk bele. Ezek mellett készíthetünk palacsintát, vagy akár gofrit is, amit gyerekünk kedve szerint ízesíthetünk.

TIPP: Ha környezetbarát szeretnél lenni csomagold az ételt uzsonnásdobozba, amit akár évekig is lehet használni.

Ha receptötleteket keresnél ITT rengeteg közül válogathatsz.

Az iskolai tízórai összeállításánál, elkészítésénél tehát figyeljünk arra, hogy tápláló és laktató legyen, igyekezzünk a változatosságra és igyekezzünk minél jobban gyerekünk ízlésére szabni az ételeket. Bár tudjuk nem egyszerű eltalálni mindig a megfelelő ételt, törekedjünk arra, hogy minél egészségesebb ételeket adjunk gyerekünknek.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.