Mitől kézműves egy kolbász? Leginkább a készítés módja és a felhasznált alapanyagok miatt.Egy kézműves kolbász elkészítésekor a kézzel végzett munka dominál. A gépi, nagyipari termelésre jellemző munkafolyamatokat mellőzik azokban a manufaktúrákban, ahol kézműves termék előállítása a cél.
Fontos és ez szabály is, hogy az előállításnak a közvetlen emberi irányításon, továbbá a kézi munkavégzésen, az emberi erőfeszítésen és tapasztalaton kell alapulnia.
Kézműves kolbászok Szombathelyen a kámoni bisztróban
Merthogy nem lehet akármilyen terméket kézművesnek nevezni. Rengeteg kritériumnak kell megfelelni. Például az előállítás során nem használható fel mesterséges színezék, semmilyen pótló anyag vagy ízfokozó. Igazából minden “mű” összetevő tilos a kézműves termékeknél.
A kézműves kolbásznak is van egy konkrét meghatározása. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy a hús, a szalonna, az étkezési só, a fűszerek, a természetes bél, a nitrites pácsó használható fel az előállítás során.
Vagyis ha igazi minőségi, ízfokózóktól mentes házi finomságot keresel, bátran nyúlj rá a kézműves kolbászra is. Nálunk ezekből nagy választékot találsz. És nem csak kolbászból. Sonka, szalonna, szalámifélék…, mind-mind megtalálhatók a kínálatban.
Kíváncsi vagy rá, hogy pontosan hogyan készül egy kézműves kolbász? Erről egy korábbi bejegyzésünkben olvashatsz.