Megkóstolnál egy 112 éves sonkát?

Még 1902-ben készült egy sonka a Gwaltney húsüzemben, amelyet többszöri füstölés és pácolás után a tárolóban felejtettek. Most töltötte be a sonka a 112. születésnapját, így kijelenthető, ez a világ legidősebb ehető sonkája. A húsdarab egyébként nagyjából 60 centis.

 
A sonka kicsit sem nem penészes, igaz, jól kiszáradt. Ezt már a Smithfieldben lévő Isle Of Wight Megyei Múzeum kurátora mondta. Itt őrzik ugyanis most már kiállítási tárgyként a sonkát.
Az eltarthatósággal kapcsolatban a hvg.hu-n olvashatunk egy-két érdekességet. Randy Worobo, a Cornell Egyetem mikrobiológus professzora szerint a szárított ételeket lehet a legtovább eltartani. “Mikrobiológiai szempontból meghatározatlan ideig eltarthatók, ha elég vizet vonunk ki belőlük. Ami az ízét és textúráját illeti, nem biztos, hogy elég jó” – számolt be a The Wall Street Journal nyomán a hvg.hu.

 
Az Egyesült Államokban számos üzleti vállalkozás büszke tartósítási hagyományaira. Egy memphisi étterem hirdetése szerint burgereit százéves zsírban készítik, amelyet naponta leszűrnek. A Dyer’s Burgers honlapja szerint a néhai Elmer “Doc” Dyer a húspogácsa-készítés technikáját 1912-ben fejlesztette ki, és a legenda szerint a jó burger titka “a kortalan főzőzsír” – érdekes.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.