Négy kámoni házi disznótoros finomság

Ilyenkor, novemberben és decemberben szokás, hogy disznótoros finomságokat fogyasztunk. A nyári “ínséges” időszak után a jó kis hurkára és kocsonyára a legtöbben már nagyon éheznek. Te is így vagy ezzel?

Nem véletlen egyébként, hogy ilyenkor készülnek a disznótoros finomságok

A hagyományok szerint a falusi háztartásokban a tél első heteiben tartották az ünnepek előtti disznóvágást. Ekkorra időzítették a háznál nevelt sertés hízlalásának befejezését. Az ok legtöbbször a tartalékok feltöltése, a karácsonyra való készülődés mellett a romlékony hús hosszabb eltarthatóságának lehetősége volt. Télen ugyanis a kényesebb húsáruk is kevésbé romlandók.

kolbasz-insta

Ez manapság sincs másképpen. Sok disznótoros finomság főként a hideg idő beköszöntével kapható. A hurka és a kocsonya például ilyen. Novemberre ezekre igencsak “kiéhezünk”. De hasonlóan népszerű disznótoros finomság – ami ilyenkor szintén nagyon fogy – a házi sütnivaló kolbász és sült hússal kínált pirított káposzta.

Ezek nálunk mind kaphatók. És mind házilag készülnek. A kolbászok, a hurkák otthoni sütésre előkészítve a húsboltban kérhetők, de a bisztróban minden nap frissen is sütjük ezeket, úgyhogy itt készen is kínáljuk. Ahogy az igencsak kelendő kámoni kocsonyát is.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.