Olíva vagy étolaj – Te melyiket használod a sütéshez, főzéshez?

Régóta kérdés, hogy melyik olajat is válasszuk a konyhában, melyik egészségesebb, és melyik ad jobb ízt az ételeinknek.

Sokan azt mondják, egy igazi olasz étel vagy egy mediterrán saláta alapja mindig olívaolaj legyen, azonban az árérzékenység sok tekintetben visszavetheti ennek a szemléletnek az elterjedését. Az olívaolaj ízben különbözik: könnyedebb, lágyabb, finomabb vele az étel, mégis sok család a napraforgó étolajhoz szokott az íz és a felhasználás vonatkozásában is.

 

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat. Természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok. Az olivoaolaj a benne lévő hasznos anyagoknak köszönhetően erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik – szétoszlik, emulgeál – az emésztőrendszerben.

 

A napraforgó étolaj a magyar konyha legtöbbet használt alapanyaga, és bármennyire nem gondolnánk, kedvező élettani hatásokkal bír. Több mint 60 százalékban tartalmaz többszörösen telítetlen linolsavat, és egyszeresen telítetlen olajsav tartalma is jelentős. Gazdag E-vitaminban, valamint kalciumot, magnéziumot és B1-vitamint is tartalmaz. Segít szív- és érrendszeri probléma esetén, védi a sejteket, megelőzi az érelmeszesedést és csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét.

 

Fontos azonban, hogy körültekintően, nem feltétlenül az ár alapján döntsünk a vásárláskor. Egy-egy rosszabb minőségű olaj nem biztos, hogy hozzájárul az ételünk jó ízéhez. Választáskor nézzük meg a színt, az állagot. Ne az ár legyen a döntő. Hiszen például a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által készített legutóbbi felmérés rávilágított, hogy nincs összefüggés a minőség és az ár között. A legjobb minősítést az olívaolajok körében a legolcsóbb termék szerezte meg.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.