Rilette – a hűvös napok sztárja

Bár kevés étlapon találkozhattál a Rilette szóval, ha szeretnél jobban elmélyülni a gasztronómia világában, ezt az ételt mindenképpen meg kell kóstolnod. De mi is az a Rilette, és miért fogyasztják az őszi-téli időszakban? Cikkünkben mindent megtudhatsz erről a fogásról.

Kóstold meg a rilette-t

Részletek a Rilette-ről

A Rilette egy francia eredetű fogás, ami egyfajta különleges húskrém. Az első Riletteket sertéshúsból készítették és úgy is nevezték, hogy húsbefőtt, vagy húslekvár. Régen a szegények készítették ezt a finomságot, leginkább a megmaradt húsdarabokból és hájból, így a húsoknak lényegében semmilyen része nem veszett kárba. Ezért is kapta azt az elnevezést korábban, hogy a szegény ember pástétoma. A Rilettet azért is ősz és tél környékén fogyasztották, hiszen ilyenkor a disznóvágás időszak után a feldolgozott húsok maradékait szokták felhasználni az elkészítéséhez.

Így készül a Rilette

Ma már többféle módszer van a Rilette elkészítésére, ami függ attól is, hogy milyen hús az alapanyag. Bár régen az igazi Rilette-et sertéshúsból készítették, ma már a különlegesebbekhez szárnyasokat, vadhúsokat, vagy akár halat is használnak. A hagyományos recept szerint a húst először csíkokra vágták, vagy darálták. Ezután a húst alacsony hőfokon, hosszasan abálták zsiradékban, vagy néha húsleves levében. Az elkészült húst végül szálkáira szedegették és egy krémes állagot készítettek belőle. Ízesítésként sót és borsot használtak. A tradíciót kedvelők erre a receptre esküsznek, azonban a megfelelő fűszerezéssel további izgalmas ízeket is kaphatunk.
A Rilette elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, viszonylag egyszerűen igazán finom húskrémet kaphatunk. Előnye, hogy hűvös helyen, megfelelő edényben tárolva sokáig eláll.

Bisztrónkban sokszor találkozhatsz Rilette-tel, mindenképpen próbáld ki ebben a hűvös időben még kellemesebb lesz ez a fogás.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.