Szereti a szalonnát? Akkor ez érdekelheti

A hagyományos és a császárszalonna, azaz a bacon közötti különbségeket taglalja a Bonafarm húsmestere. Sokan használják szinonimaként a két kifejezést, helytelenül. Olvasható, hogy ízben és küllemben nem sok különbség van a kettő között, a vásárláskor azonban jó, ha odafigyelünk.

 

Nézzük a tulajdonságokat:

 
A szalonna lehet bőrös, bőrnélküli, illetve jellegzetes alakúra formázott. A sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet hívjuk hivatalosan szalonnának, amely önmagában vagy húsréteggel együtt különböző élelmiszertechnológiai folyamatok eredményeként válik étkezésre alkalmassá. „Fogyasztói szempontból az egyik leglényegesebb szempont, hogy az adott szalonna húsos vagy hús nélküli. Ezt vásárláskor szemrevételezéssel egyszerűen meg tudjuk állapítani. Hasonlóan egyszerű megkülönböztetési módszer, hogy az adott szalonna ízesített-e (pl. pirospaprikával vagy fokhagymás páclével) vagy sem. Általában az ételkészítés szempontjából a fűszerezés nélküli szalonnák a népszerűbbek”

 
A császárszalonna az igazi bacon

 

A császárszalonna a sertés oldalszalonnából készülő pácolt sült, füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, húsos szalonna. „A bacon szalonna megegyezik a császár szalonnával, vagyis szintén oldalszalonnából készül, azonban bőr nélküli és általában vékonyabb” – mondta el a szakértő. Rendszerint szeletelt változatban lehet megvásárolni a bacon szalonnát, de táblás, darabolt és kockázott kiszerelésekben is kapható. Az Élelmiszerkönyv meghatározása szerint így különböztethetők meg a különböző szalonnatípusok:

bacon-sonka

Sózott szalonna: száraz sózással (konyhasóval) készülő szalonnák, amik általában nem tartalmaznak húsréteget.

Pácolt füstölt szalonna: sózáson kívül kiegészítő pácolással is készülhetnek, füstöléssel tartósítják, és ennek köszönhetően kap színt a felületük.

Pácolt füstölt-főtt szalonna: sózáson kívül kiegészítő pácolással is készülnek és a füstölés mellett meg is főzik.

Sült szalonna: zsírban vagy forró levegőn sütött sózott, pácolt szalonnák.

 
A szakértő szerint bármilyen szalonnát is veszünk, ügyeljünk, hogy csakis kiváló és megbízható minőségű termék kerüljön a kosarunkba. Minőségi húsok Szombathelyen, a Kámon-hús hentesüzletében.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.