Te sem tudsz ellenállni a serpenyőben piruló szalonna illatának? Itt a magyarázat, miért van ez

Még ha nem vagyunk éhesek akkor sem tudunk ellenállni a serpenyőben piruló szalonna illatának. Legalábbis a legtöbben így vannak ezzel. Ez a magyarázat.

Kémiában kell keresni a választ. Van egy úgynevezett Maillard-reakció. Ez azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással. Az így keletkezett aromanyagok pedig ellenállhatatlanná teszik például a szalonnát. A Maillard-reakcióhoz az is hozzátartozik, hogy a burgonya, hús, kenyér vagy sütemény sütéskor barna kéreg keletkezik.

Szalonna

Barnulás és ellenállhatatlan illat

 

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a hús sütésekor, a szalonna pirításakor barnás réteg képződik a felületén. Ez is a reakció része, amihez ellenállhatatlan illat is párosul. Azonban nem csak húsoknál figyelhető meg a reakció. A kenyér héjának barna színe is ennek köszönhető, és a sörfőzésben, a kávépörkölésben is megfigyelhető ugyanez. A hús esetében nagyjából 140 foknál lehet érzékelni, hogy beindult a Maillard-reakció.

 

Rákívántál egy kis sült húsra? Egy jó kis pirított szalonnára? Gyere el hozzánk Szombathelyen a Kámon-hús hentesüzletébe vagy a bisztróba és válassz a jobbnál jobb, finomabbnál finomabb húsáruink közül!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.