Te is szereted medvehagymával ízesíteni az ételedet? – Mutatunk egy-két hasznos infót

A tavaszi időszakban járunk, és így, a virágzás előtt szedik az egyik ritka, de nagyon jól hasznosítható gyógynövényünket, a medvehagymát. Védett területeken kívül nálunk nem tiltott a gyűjtése, azonban arra figyeljünk, hogy könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező növény. Fontos megjegyezni, hogy a medvehagyma szedésekor minden tövön hagyjunk pár levelet, hogy a növény virágozni tudjon, és így egyre nagyobb területeket árasszon el.

Hogy miért szedjük, miért szeretjük?

Különleges, hagymás ízjegyei a magyar konyha alapját jelentik, így sokrétűen alkalmazható ételeink összetevőjeként, emellett kiemelkedő a gyógyhatása, tisztítja a májat, az ereket, a beleket, vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatású. És ami az ételek elkészítésénél az érdemeit növeli, hogy fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.

bears-garlic-323971_1280

De milyen ételekhez is használhatjuk?

Mivel gyógyhatása leginkább frissen érvényesül, ezért gyakran joghurtos, kefires alapú öntetek összetevője, levesek, főzelékek alkotóeleme, emellett sokan pogácsákba, kenyerekbe is szokták sütni. Íze remekül érvényesül öntetként, krémként, mártásként különböző húsok mellett, fasírtba keverve, de marha- vagy akár szárnyashúsokkal társítva is tökéletesen alkalmazható, emellett akár töltelékként is kiváló. Jellegzetes illatát ételekbe keverve elveszti, azonban kellemes aromái megmaradnak, és különlegessé teszik az étkezést.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.