A klasszikus sült kolbásznak nincs párja, de azért az újdonságokat is érdemes megkóstolni

A grillszezonnak ugyan lassan vége, de ez nem azt jelenti, hogy a kolbászsütés időszaka is befejeződött. Sőt, október az igazi “kolbászos” hónap. A sörfesztiválok sokak kedvét meghozzák a kolbászoláshoz. Meghát a múltbéli szokások is hatással vannak ránk. Régen októberrel kezdődött az az időszak, amikor a nyári meleg elmúltával újra vágtak disznót, így ilyenkor már készültek friss sütnivaló kolbászok. Meg hurka is.

Szóval ha október, akkor kolbász. De milyen változatokat fogyasztunk manapság? Úgy tűnik, hogy a klasszikusnak nincs párja. A házi sült kolbász friss ropogós kenyérrel még mindig népszerű. Ugyanez érvényes a hurkára is. A legtöbbeknek a véres és a májas is jöhet minden mennyiségben. Bíztató azonban az, hogy a streetfood terjedésének hála, a nemzetközi trendek elterjedése miatt nyitottabbak vagyunk az újdonságokra is. Például a Németországban nagyon népszerű fehér kolbászt sokáig nem szívesen vettük. Ma viszont már nem különösebben idegenkedünk tőle. Miért is tennénk, hiszen a bajor fehér kolbász csak attól fehér, mert nincs benne paprika. A másik finomság, amit egyre többen kóstolnak, az a káposztás, húsos kolbász. Ez annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a húsmassza mellé káposzta is kerül, ami együtt megsütve igazán extra ízélményt ad.

Elkészültek a sült kolbászok

Szóval ha októberi kolbászolásra indulnál, a hagyományos hurka és kolbász mellett a különlegesebb verziókra is nézz rá. Egy kóstolót mindenképpen megérnek. Kész, akár helyben fogyasztható kolbászt, hurkát vásárolhatsz a szombathelyi bisztrónkban. Viszont ha otthon sütnéd meg, a húsboltban kell kérned.

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.