Hozz dobozt! – Ételhordóval az egyszer használatos műanyagok ellen.

Az elmúlt hónapok a környezetvédelemről szóltak a cégünkben. Igyekeztünk több lépést is tenni annak érdekében, hogy az egyszer használatos műanyagok helyett más alternatívákat vezethessünk be. Öröm látni, hogy egyre több vásárlónk jön menükért, húsokért saját dobozokkal, amivel rengeteget tehetünk a Földünkért.

Ételhordó doboz

Ételhordó dobozzal az egyszer használatos műanyagok ellen

 

Az ételhordó dobozról röviden

Az ételhordó dobozok nem újkeletű dolgok. Régen talán többet használtuk, mint napjainkban, ám a műanyag, egyszerhasználatos dobozok, zacskók térnyerésével sajnos elkényelmesedtünk és népszerűbbé vált ez a megoldás. Korábban az éttermekből, kifőzdékből saját dobozokból tudtuk elvinni az ételt, amik még porcelánból, alumíniumból készültek, ám a technológiai újításoknak köszönhetően a műanyag utat tört magának és megjelent a mindennapjainkban. Kezdetben a műanyag ételhordó dobozok váltak kedveltté, amiket elmosva szintén újra fel tudtuk használni azokat. Praktikus, könnyű, egyszerű, ám ennél még egyszerűbb az egyszerhasználatos műanyag, amit sajnos egyre többen használnak. Ezek sajnos (jobb esetben) mind a kukában végzik és sajnos nem lehet őket újrahasznosítani.

Tudtad?  A műanyagok 95%-a egyszeri használat után már megy is a szemétbe.


Lássuk a számokat

Ha minden héten csak egyszer rendelsz tőlünk menüt, az egy hónapban 4×2 kukában végzett doboz (leves, főétel). Az egy évben már kb. 50×2 doboz. Tehát egy évben kb. 100 darab műanyagdobozt dobsz ki a szemétbe. És csak egy emberről beszélünk, heti egyszeri rendeléssel.

(Annak elkerülése érdekében, hogy ezek a kidobott műanyagok kevésbé legyenek károsak, bevezettük a lebomló műanyagból készült elviteles dobozokat. Természetesen ezeket is a megfelelő gyűjtőhelyre kell dobni, hiszen a lebomlásához külön eljárás szükséges.)

Ha beleszámoljuk azt is, hogy húspultunkból hetente egy alkalommal viszel haza csirkemellett a vasárnapi ebédhez, az egy évben kb. 50 műanyag zacskó, ami az ebéd elkészülte után már a kukában landol. Érdemes viszont úgy számolni, hogy ezek a zacskók elég vékonyak és olykor kettőbe kell csomagolni a húst biztonsági okokból, így ez a szám egy évben akár 100 is lehet.

Húsok a húspultban - Kámon Hús Kft.

Húsboltunkba is hozhattok dobozokat.


Tehát ha jól belegondolsz, egy év alatt, ha gyakrabban látogatsz meg minket 200 db műanyag termék végzi a kukában, aminek egy részét nem lehet újrahasznosítani és nem bomlik le.

 

Váltsd le az egyszer használatos műanyagokat, hozz dobozt!

Ahogy a számok is mutatják, ha nem gondolkodunk előre, rengeteg műanyag szemetet termelhetünk. Azzal, hogy előre tervezel, ezt a mennyiséget jelentősen lecsökkentheted. Ez nem csak neked jó, hogy kevesebbszer kell a kukát üríteni, de a Földet is megkíméled a felesleges szeméttől. Ha rendszeresen rendelsz tőlünk és házhozszállítással kéred a menüt, leadhatod a dobozaidat, amiben aztán kivisszük az ebédet. Amikor a húsboltunkba jössz készülj előre műanyag dobozokkal, ezekbe is kérheted nyugodtan a friss húsokat.

Örömmel láttuk, hogy egyre többen jöttök saját dobozokkal a menük elvitelére, aminek mi is nagyon örülünk. Ezzel a kis aprósággal már hozzájárulsz ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkért. Szeretnénk minél több ember figyelmét felhívni erre, és bíztatunk Titeket is arra, hogy a jövőben is bátran gyertek hozzánk saját ételhordóval.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.