Bográcsozás – alapok. Neked milyen bográcsod van otthon?

Nem mindegy, melyik ételhez milyen bográcsot választunk. Létezik gulyás-, halfőző és asztali tálaló bogrács is. Anyaga szerint lehet zománcozott, öntöttvas, vörösréz, rozsdamentes acél, sima acél és vas is. Választék tehát van bőven. Mindegyik másért jó.

Első körben azt válasszuk ki, milyen húst főzünk és abból mi lesz. Leves vagy pörkölt. Ha gulyást tervezünk, a klasszikus bográcsformát válasszuk, ez lehet 5-30 literes is. Ha hal főzésében gondolkodunk ,olyat használjunk, amelyiknek az alsó része szélesebb, mint a szája. Ami közös, hogy nagy drótfüllel függeszthető fel a bogrács a tartóállványra.
Ha pörköltben gondolkodunk, akkor is a fölül széles változatot válasszuk. A szűk forma a levesekhez való.

 

Amennyiben még új a bogrács, először távolítsuk el a rozsdagátló mázat. Ez a szabadban rakott tűz segítségével leégethető. Azt tanácsolják, hogy az “égetés” előtt zsírral, étolajjal kívül és belül is kenjük be. Miután leégett a rozsdásodás elleni védőréteg, finom kőporral, esetleg homokkal dörzsöljük fényesre a bográcsot, majd mossuk át alaposan.

 

Ennyit az alapokról. Hamarosan folytatjuk a bejegyzést. Addig is a kerti sütésekhez főzésekhez kapcsolódó bejegyzéseinket itt olvashatod:

 

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.