A csülök önmagában, egészben sütve is kiváló – mondjuk pékné módra. Kétségtelen, hogy a legtöbben burgonyával együtt, tepsiben sütve készítik. De, ahogy már többször írtuk, gulyásba is tökéletes, de a csülkös bableves hallatán is sokaknak összefut a nyál a szájában.
A csülköt grillezni is lehet, továbbá kemencében, sörben sütve is remekül elkészíthető. A főtt füstölt csülök hidegen is fogyasztható – mondjuk egy kis tormával és friss kenyérrel. De a magyarok ezt is tudják pörköltként készíteni. És nem is rosszul. Sőt, van, aki cipóban süti a csülköt.
Kámon-Hús – Csülök
Ami biztos: a csülök mellé a burgonya, a sör, a káposzta és a bab bármilyen formában illik. Úgyhogy, ha készítenél és az egyébként is ízletes füstölt csülköt még jobban felturbóznád, ezekkel nem fogsz mellé. Ha pedig nem bajlódnál az elkészítéssel, a bisztróban többnyire találsz ilyet kész állapotában.