A divatos paleolit diéta: a minőségi húsnak fontos szerepe van ebben az étrendben is

A paleolit diétát követők kizárólag olyan ételeket fogyasztanak, amelyek a paleolit korban léteztek. Azaz a mezőgazdaság és az állattenyésztés megjelenése előtti korban fellelhető élelmiszerek szerepelnek ebben az étrendben. Húsokat, halakat, tojást, kagylót, zöldségeket, gyümölcsöket, bogyókat, gombákat és gyökereket esznek a paleolit diétát választók.

Hozzáértők úgy vélik, hogy ezeknek az élelmiszereknek az emésztése nem okoz gondot a test számára, hiszen ezek az alapélelmiszerek, semmi “hamis” nincs bennük. A paleolit diétát követők “hamisnak” tekintik a tejtermékeket, a babokat, a hüvelyeseket, a burgonyát, a cukrot

 

Leginkább olyan élelmiszerek az elfogadhatók számukra, amelyeket az őseink a természetben be tudtak szerezni. Ezeket “A” minőségű élelmiszereknek nevezik. Főként húsok, gyümölcsök és zöldségek tartoznak közéjük.

 

Az ételek elkészítésekor olajokat is használnak, kerülik a mesterséges zsiradékot. Paleolit szakemberek szerint a legideálisabb hús a vadhús lenne. De más minőségi hús is belefér az étrendbe, lehetőleg fűvel táplált állat húsa legyen, ami belekerül az ételbe.

 

A paleolit étrend iránt érdeklődőknek javasolják, hogy használjanak különféle fűszereket és gyógynövényeket is.
Egy mondatban összefoglalva: a bevitt élelmiszerek ne tartalmazzanak mesterséges, modern alapanyagokat.

 

A lisztek helyett darált magokat használnak, a tojás fogyasztható. A húsok közül a sertés, a marha, a csirke, a kacsa, a liba és a hal is ehető – ezek beszerzésében segítünk Szombathelyen, a Kámon-Hús hentesüzletében. A zöldségek esetében a hüvelyeseket kerüljék a paleolit diétába kezdők. A gyümölcsök közül viszont minden jöhet. Akár a fagyasztott verziók is fogyaszthatók. Édesítésre steviát, nyírfacukrot vagy mézet használnak. A tejtermékek közül a sajtok a “megengedettek”. A fűszerekből pedig minden felhasználható az étel elkészítésekor.

 

Ne feledje azonban, hogy az egészséges étrend kulcsa a jó minőségű alapanyag. A húsok vásárlásakor is tartsa ezt szem előtt. A megfelelő húsáru kiválasztásában segítünk Szombathelyen, a Kámon-Hús hentesüzletében.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.