Egyáltalán nem bonyolult: így készítsd el a húsvéti sonkát – Egy-két Kámon-hús tipp

Ahogy minden évben, úgy idén is igyekszünk egy-két sonkafőzési tippel segíteni a konyhában kicsit bizonytalanabbul mozgókat. Szerintünk ugyanis kár azért lemondani az igazi, házilag elkészített húsvéti sonkáról, mert még sosem készítettük.

Szóval, ha megvan a parasztsonkánk, annyi időt kell szánnunk a főzésére, ahány kiló. Két kilós sonka esetében tehát két órát. A sonkához 4-5 gerezd fokhagymára, egész köményre és két babérlevélre, 1 kávéskanál borsra és két vöröshagymára van szükségünk.

A főzés egyébként nem bonyolult

A sonkát a főzés előtt egy nappal áztassuk be. De mielőtt feltennénk főni, cseréljük le a vizet. Annyit öntsünk rá, hogy ellepje. A köményt és a borsot adjuk hozzá. Ezt közvetlenül a vízbe is tehetjük, de van, aki teatojást használ. A fokhagymát a héja nélkül tegyük a sonka mellé, a vöröshagymát pedig félbe vágva a héjával együtt is hozzáadhatjuk. Persze a babérlevélről se feledkezzünk meg. Így mehet a főzés, szép lassan, annyi óráig, ahány kilós a sonka.

DSC_0079 (1)

Egy heteken át érlelt Kámon-Hús parasztsonka

Azt, hogy kellően megpuhult-e, hústűvel ellenőrizzük. Ha kész, hagyjuk, hogy a saját levében hűljön ki. Ha kötözött sonkát készítettünk, azt csak a tálalás előtt szeljük fel.

Látszik, hogy nem nehéz elkészíteni, és emiatt nem érdemes lemondani az igazi húsvéti sonkáról. Ha további kérdésetek van, sonkavásárlási tippek és főzési tudnivalók esetén is szívesen állunk rendelkezésetekre Szombathelyen, a kámoni húsboltban.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.