A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pontosította, hogy mely húsok adhatók olcsóbban. Vagyis melyekre vonatkozik az 5 százalékosra csökkentett áfa. Eszerint olcsóbban adható a frissen, hűtve vagy fagyasztva kínált házisertés hús, továbbá a légmentesen lezárt csomagolású hústermékek és a darált hús is. Sőt, azok az előre csomagolt darált húsok is ide tartoznak, amelyeket marhahússal kevertek, de a termékben a sertés aránya a meghatározó.
Felsorolásszerűen nézve a kedvezményes kategóriába tartozik:
-
a sertéscomb
-
a lapocka és ezek részei
-
a tarja
-
a karaj
-
az oldalas
-
a csülök
-
a dagadó
függetlenül attól, hogy csonttal vagy csont nélkül kínálják a hentesek.
A szalonna is elvileg oda sorolható az olcsóbb sertéshúsokhoz, amennyiben az nyers és húsréteget is tartalmaz. Viszont főve, füstölve, illetve sós lében tartósítva már a 27 százalékos áfakategóriába tartozik.
A belsőségekre és a vágási melléktermékekre szintén nem vonatkozik a kedvezmény. Ahogy a különböző fűszerezéssel, főzéssel, füstöléssel és egyéb eljárással készült termékek (hurkák, kolbászok) sem tartoznak az “5 százalékos” körbe.