Ezeket is érdemes tudni a húsvéti sonkáról

Egy család átlagosan 3,1 kilogramm füstölt árut fogyaszt el a húsvéti ünnepek alatt. De nem mindenki ugyanazt keresi. Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára ismertette a sonkák főbb típusait és a legfontosabb tudnivalókat.

A parasztsonka egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölik, hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

húsvéti sonka Szombathely 3

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó pácléval (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható – tájékoztatott a távirati iroda.

Az ügyvezető titkár hangsúlyozta, hogy a hús “bizalmi” termék. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg mindenki az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott – fogalmazott. Kétes eredetű terméket pedig, aminek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon senki – figyelmeztetett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy vásárláskor gondosan ellenőrizze mindenki a termék szavatossági idejét.

Tanácstalan, hogy milyen húsvéti sonkát vegyen? Nézze meg a Kámon-hús hentesüzletében kapható házi készítésű finomságokat! És válassza ki az Önnek legmegfelelőbbet!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.