Ezt próbáltad már? – Így gyújtsd be a faszenet grillezéskor, hogy biztosan jól sikerüljön a hús

A jó minőségű hús és más alapanyagok mellett a tökéletes grillezéshez megfelelő faszénre is szükségünk lehet. Írtunk már róla, hogy a faszén füstjének íze teszi olyan különlegesség a grillhúsokat.

A faszenes sütéshez nem kell óriási szakértelem, azt azonban érdemes tudni, hogy miként szabályozzuk a hőt, és hogyan lehet begyújtani úgy, hogy ne kapjunk füstmérgezést.

 
Kezdjük is a tippeket a begyújtásnál. A briketteket piramis alakba állítsuk és az összes szellőzőnyílást nyissuk ki a grillen, a fedőt – ha van – vegyük le. A legjobb, ha brikettek alá begyújtó kockát teszünk, akár többet is. Ez nem fog füstölni, nem is mérgező, és a húsnak sem lesz fura íze tőle. A faszén egy kis idő után kezd izzani. Érdemes jó minőségű brikettet venni, hiszen ez fontos eleme a grillezésnek. Ezen is múlhat a siker. Tehát 20-30 perc után már szétteríthetjük a faszenet és feltehetjük a grillrácsot.

faszén grill
A hőmérséklet a légrostélyokkal szabályozható a grillen. Ha más típusú eszközünk van, a melegebb hőmérséklet elérése érdekében tegyünk még rá faszenet, és húzzuk össze kicsit a kupacot. Ha túl melegnek tűnik, terítsük jobban szét a faszénhalmot.

 

A grillszövetség ajánlása szerint: ha füstösebb ízt szeretnénk elérni, akkor keményfa chipseket használjunk. Ezeket áztassuk 30 percig vízben, ezután nyomkodjuk ki és a sütés előtt tegyük a brikettekre. A másik tipp, hogy nedves, friss fűszereket (rozmaring, kakukkfű) szórhatunk a brikettekre. Különösen jó ízű lehet így a húsunk.

 

Ha még nem vette meg a grillezéshez szükséges húst, várjuk Szombathelyen, a kámoni húsboltban. Talál itt előre pácolt húsokat és grillkolbászokat is. Nézzen körbe nálunk!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.