Kámon-hús – Grill tippek

A Kámon-hús munkatársaival közösen elindítottuk a Grill tippek elnevezésű időszaki blog sorozatunkat, ahol rendszeresen találsz új infókat a nyári sütögetéshez kapcsolódóan. Segítünk eldönteni, milyen grill húst vegyél és abban is, hogy azt miként pácold be, emellett a sütögetési technikákhoz és a tálalási módokhoz is adunk tippeket. Ha pedig valamilyen “grill kérdésedre” nem kaptál választ, kommentben is kérdezhetsz. De személyesen is szívesen adunk tanácsot a húsboltunkban: Szombathely, Maros u. 2. Akkor kezdjük!

Az előkészületek

#1 Gázos vagy faszenes?

  • A gázos persze kényelmesebb, ellenben drágább… Kényelmesebb, mert egyenletes sütés érhető el vele kevesebb időn belül, nem szükséges a hosszas előkészület sem, a hőfoka szabályozható, és nem kormol olyan mértékben, mint egy faszenes grill, így könnyebb a tisztán tartása is. Viszont ezzel a tulajdonsággal a hamisítatlan faszenes füstös íztől is el kell majd búcsúznunk. A faszenes grillek mellett szól azonban az is, hogy külön programot jelent az előkészületük, ezzel pedig hangulatot teremtenek, illetve lehet, hogy büszkébbek is leszünk majd a sütésünk eredményére, hiszen nagy munka volt vele.

#2 Pácoljunk vagy ne pácoljunk?

  • Természetesen pácoljunk, hiszen a jó pác kiemeli a hús ízét. Mielőtt azonban a páchoz hozzálátnánk, a vastagabb húsokat puhítsuk meg. A legjobb, ha sütés előtt már fél nappal belekerülnek a húsok a pácba. Használjunk olívaolajat, zöldfűszereket és minimális citromot vagy ecetet, ami hozzájárul a hús felpuhításához. A pácban ne használjunk sót, ugyanis kiszáríthatja a húsokat, elvonja belőlük a nedvességet. Sózni csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatta megengedett. A halakat bevagdosással szálkátlanítjuk, majd fűszerrel, mustárral, olajjal, vajjal kenjük át, így porhanyósabbá válik a húsuk. Sütésnél ne szurkáljuk se a húsokat, se a halakat, mert az értékes levek, a nedvesség kifolyhat. Ajánlott húsfogó használata.

#3 Kenegethetjük-e a húsokat a grillezéskor vagy elég pác?

  • Az olajos grillpác tökéletes az előkészítéséhez, hiszen sütés után puha és ízletes húsokat kapunk. Ráadásul az olajozással sem kell már utána törődni, viszont ha még ínycsiklandozóbb ételeket szeretnénk, akkor nyugodtan kenegethetjük a húsokat fűszeres mártással, barbecue szósszal, sörrel vagy fehérborral. Érdemes kipróbálni! A paradicsom és a cukortartalmú öntetekkel viszont vigyázzunk, azok ugyanis megbarníthatják a húsokat. Ezért ezeket csak a sütés végén használd!

#4 Különböznek a sütéstechnikák, vagy az összes húsra ugyanaz érvényes

  • Mivel a húsok lehetnek puhák vagy keményebbek, vastagabbak, ezért a sütési idő, a sütési hőmérséklet is különböző kell, hogy legyen. De nem mindegy az sem, mekkora méretű hússal dolgozunk. Egy steaknél mondjuk mérlegelnünk kell, hogy esetleg szaftos, vagy inkább teljesen átsült hús a cél.

 

  • Szárnyasoknál a csont nélküli combot vagy a lebőrözött csirkemellet közepesen erősre sütve nagyjából 8-12 percig kell grillezni. Ez idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatjuk meg. Az egész csirkét vagy pulykát óvatosan addig grillezzük, hogy a folyadékok eltávozzanak belőlük. Akkor végeztünk jó munkát, ha a daraboláshoz már kés sem kell, és a csontok szinte kifordulnak a helyükről.

 

  • Marhahúsnál a puha, szaftos steak elérése érdekében a grillezés előtt 20-30 perccel vegyük ki a hűtőből a bepácolt húst, és hagyjuk állni. Bizonyos húsoknál nincs feltétlenül szükség pácra, de a hátszínnél keményebb húsokat mindenképpen puhítsuk. Lehetőleg páclével és úgy, hogy valamilyen savas gyümölcsöt, zöldséget vagy bort is adunk hozzá.

 

  • Azért pedig, hogy a húsunk a sütéskor ne göngyölődjön fel, vágjuk be a külső szélét körülbelül egy ujjnyi távolságokban.

 

Grilleznél? Mi segítünk a megfelelő hús alapanyag kiválasztásában. Gyere el hozzánk a Kámon-hús hentesüzletébe és nézd meg a kínálatunkat! A grillezni való kolbászok és húsok mellett házilag pácolt, grillezésre előkészített finomságokat is találsz. Várunk!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.