Kíváncsi vagy mennyi sonkát vagy tojást fogyasztunk húsvétkor? És arra, hogy mennyit költünk az ünnepi időszakban ezekre az élelmiszerekre? Mutatjuk.
A Baromfi Terméktanács adatai szerint Magyarországon egy ember húsvétkor 20-24 tojást fogyaszt el. Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal számítása szerint ez a szám 15 darab volt. Szerintünk ez nem kevés.
Sonkából a húsvéti időszakban 0,7 kilogramm fogy fejenként. 2016-ban legalábbis ennyi ettünk meg.
A költéseket nézve: tojásra tavaly a húsvéti hónapban nagyjából 500 forintot költöttünk fejenként. Sonkából, kolbászból az átlag – szintén egy főre – 1200 forint volt.
Sonka, tojás és persze az elmaradhatatlan torma
És, ha már itt tartunk, nézzük meg, csokoládéra mennyi megy el a húsvéti időszakban. Ugyancsak a Központi Statisztikai Hivatal adatai adnak erre választ. Eszerint fejenként 796 forintot költöttek tavaly a húsvéti hónapban erre a háztartások, ami egyébként 76,1 százalékkal haladta meg egy átlagos hónap fogyasztását.