Húsvét: a torma és a kalács elmaradhatatlan – Étkezési trendek – Mit eszünk ilyenkor

A torma amellett, hogy egészséges, a húsvéti sonka elmaradhatatlan “párja”. Ahogy a fonott kalács is.

A kalácsból leginkább a fonottat, a sós ünnepi változatot keressük a boltban. A tormából pedig az ecetes fogy, de sokan otthon reszelik. A torma egyébként növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet és a magas C-vitamin tartalma miatt igen egészséges. Ez főként a frissen reszelt változatra igaz.

 
Tudta? A torma növény fiatal leveléből salátát is lehet készíteni. Az így előállított finomság ugyancsak illik a húsvéti sonkához és más sült húsokhoz is.

 
Megnéztük, régen milyen húsvéti étkezési szokások voltak. Kiderült, régen a húsvéti sonkát nagyszombat este szegték meg, húsvét vasárnap bárányt ettek, húsvét hétfőn pedig koma tálat szolgáltak fel. Azaz kalácsot, tojás, sonkát. Manapság sokan húsvét vasárnap reggelén esznek először a sonkából, bárányt pedig viszonylag kevesen tudnak kínálni. A húsvéti ebédben főként a húsleves és a rántott, sült húsok dominálnak.

 

 

Ön is ízletes fogásokat szeretne a húsvéti asztalra varázsolni? Segítünk. Húsvéti sonka és hús alapanyagok kiválasztásakor gondoljon a szombathelyi Kámon-hús Kft.-re.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.