Húsvéti bevásárlási tanácsok szakértőktől

Néhány tanácsot fogalmazott meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a húsvéti bevásárlással kapcsolatban. Akik még előtte állnak, nézzék meg. Szerepel benne egy-két jó tipp.

A sonkaválasztással kapcsolatban is olvashatók részletek. Mi is írtunk már erről korábban, ha elolvasná, klikk.

 

Akkor nézzük, mit ajánl az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a sonkavásárlásra vonatkozó ajánlásokat mutatjuk. A teljes lista az elelmiszeronline.hu oldalon nézhető meg.

 
Szánjunk időt a vásárlásra! Olvassuk el a termékek címkéjét! A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőség-megőrzési időtartamuk van. Az élelmiszerek minőség-megőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

 
Az üzletekben nyers vagy hőkezelt sonkák közül választhatunk. Ha nyers sonkát vásárolunk, az elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós.

Húsvéti parasztsonka
Ügyeljünk arra, hogy a sonkafélék és a húskészítmények sótartalma magas. Az ünnepek alatt jellemzően fogyasztott nyers sonkák sótartalma maximum 7 százalék lehet, a hőkezelt sonkáké 4,5 százalék. A napi ajánlott sóbevitel maximum 5 gramm! A nyers sonkában lévő só mennyisége csökkenthető, ha a főzővizet többször cseréljük. A sonkához kínált zöldségeket, salátákat egyáltalán ne, a köreteket csak mértékkel sózzuk!

 
A snidling, az újhagyma, a friss zöldpetrezselyem, a torma, a póréhagyma és más egyéb fűszerek (borsikafű, majoránna, hagyma, fokhagyma, kakukkfű) ízletessé teszik az ételt és jelentősen csökkentik a felhasznált só mennyiségét.

 
Az ünnep alatti súlygyarapodás elkerülése érdekében próbáljuk csökkenteni az egyes fogások energia- és zsírtartalmát. Törekedjünk a mértékletességre: többször keveset együnk. Az előkészítés során a látható zsírt távolítsuk el a húsokról, húskészítményekről, így is csökkentve a telített zsírok bevitelét.

 
Az ünnepek után a maradék sonkából számtalan étel készíthető, amit a hétköznapokban ebédre vagy vacsorára is kínálhatunk. Tehetjük tésztába, rakott ételbe, pizzára, sós süteménybe, levesekbe. Például: rakott sonkás tészta, sonkás pizza, sonkával sült zöldségek, sonkás kifli – ezeket friss salátával is tálalhatjuk.

 
Ne feledje! A húsvéti sonka és más hús alapanyagok kiválasztásában Szombathelyen segítenek a Kámon-hús szakemberei.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.