Így készíts hamburgert a grillen

Ha felmerül a grillezés lehetősége, alapanyagként általában valamilyen szeletelt húsra gondolunk. Pedig a darált húsból készült hamburger húspogácsa is remekül elkészíthető a grillen. Persze van néhány dolog, amire nem árt figyelni, de nem nehéz dolog kiváló házi burgert készíteni.

Talán a legfontosabb a jó hús. Lehetőleg marhát válasszunk. Olyan darált hús keveréket kérjünk vagy készítsünk, amiben a zsír aránya nem több 20 százaléknál. Egyébként a pogácsa szét fog sülni a rácson. Ha megvan a hús, formázzunk 20 dekás gombócokat, amiket az egyik tenyerünkből a másikba – gyengéden – dobálva alakítsunk pogácsává (egy centinél valamivel vékonyabb legyen). A közepét pedig nyomjuk be az ujjunkkal kicsit. Így sütés közben is egyben marad a húsunk. Ízesíteni előre nem kell a húst. Csak a sütés előtt sózzuk és borsozzuk meg! Így lesz rajta egy olyan kéreg, ami megízesíti azt. Plusz a hús forgatásakor ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk ki a pogácsából az értékes ízt adó húslét. Gyengéden, egy fém lapáttal forgassuk mindig a húst.

Igaz, nem húspogácsával, de grillen készült ez a burgerünk is.

A hő.

A faszén akkor ad elég hőt a sütéshez, ha a kezünket 5-6 másodpercig tudjuk csak felette tartani. Ha jó a “tűz”, melegítsük fel a rácsot, és kezdjünk el sütni. Ha csöpög a zsír, egy kicsit tegyük odébb a pogácsát. A tűz ugyanis nem tesz jót a húsnak. A külseje megég, a belseje pedig nyers marad. Ha már majdnem kész, a hús tetejére jöhet egy kis cheddar sajt. Ez egy kicsit ráolvad a húsra, és már mehet is a zsemlébe. Amit szintén megpiríthatsz egy kicsit a rácson.

Ha elkészítenéd, nálunk beszerezheted az alapanyagokat. De ha kérdésed lenne, akkor is bátran nézz be hozzánk!

Jó burgerezést!

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.