Így vásárolj húsárut a nyáron

Mindig fontos, de a nyári melegben különösen, hogy miként tároljuk az élelmiszert. A hús vásárlásakor a lehető leghamarabb gondoskodjunk arról, hogy hűtött helyre kerüljön. Ha melegben indulunk bevásárolni, az a legjobb, ha viszünk magunkkal hűtőtasakot. Ez egyáltalán nem drága dolog – ha az élelmiszer épségét nézzük.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is megfogalmazta a blogjában az élemiszerek tárolásával kapcsolatos tudnivalókat. Eszerint nem mindegy, mit teszünk a hűtőbe. Van, amit elég, ha száraz, hűvös helyen tárolunk, mást meg a hűtőn kívül tilos tárolni.

Hűtőben a helyük:

bontott üveges konzervek, befőttek, lekvárok

bontott mustár, majonéz, ketchup, szószok

saláták, spenót, sóska, karfiol, brokkoli

bogyós gyümölcsök

gomba (vékony nedvszívó papírral – szalvéta, konyhai kéztörlő papír – takarjuk le, hogy a kicsapódó víz ne csöpögjön vissza)

felvágott dinnye

krémes sütemények

tej, tojás

főtt, füstölt sonka jellegű készítmények (pl. kötözött sonka, gépsonka)

Száraz, hűvös helyen tárolandó élelmiszerek:

citrusfélék

banán, ananász, avokádó, gránátalma, mangó, papaya, passiógyümölcs

cukkini, padlizsán

burgonya, uborka

vöröshagyma, fokhagyma

paradicsom, paprika

dinnyefélék

hagyományos nyers füstölt sonka

méz

kávé

olaj

kenyér

Fagyasztóban tárolandó élelmiszerek:

nyers húsok – az előkészített húsokat akkora adagokba porciózzuk, amennyit később egyszerre felhasználunk

készételek

válogatott, tisztított gyümölcsök

blansírozott (leforrázott, előfőzött) zöldségek

zöldfűszerek – akár fél évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben kisebb adagokra porciózva, fóliába csomagolva

darált mák, dióbél

TIPP

Fontos, hogy mindig annyi élelmiszert fagyasszunk le, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után. Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el. Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk élelmiszert a fagyasztóba. A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.