Mindig fontos, de a nyári melegben különösen, hogy miként tároljuk az élelmiszert. A hús vásárlásakor a lehető leghamarabb gondoskodjunk arról, hogy hűtött helyre kerüljön. Ha melegben indulunk bevásárolni, az a legjobb, ha viszünk magunkkal hűtőtasakot. Ez egyáltalán nem drága dolog – ha az élelmiszer épségét nézzük.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is megfogalmazta a blogjában az élemiszerek tárolásával kapcsolatos tudnivalókat. Eszerint nem mindegy, mit teszünk a hűtőbe. Van, amit elég, ha száraz, hűvös helyen tárolunk, mást meg a hűtőn kívül tilos tárolni.
Hűtőben a helyük:
bontott üveges konzervek, befőttek, lekvárok
bontott mustár, majonéz, ketchup, szószok
saláták, spenót, sóska, karfiol, brokkoli
bogyós gyümölcsök
gomba (vékony nedvszívó papírral – szalvéta, konyhai kéztörlő papír – takarjuk le, hogy a kicsapódó víz ne csöpögjön vissza)
felvágott dinnye
krémes sütemények
tej, tojás
főtt, füstölt sonka jellegű készítmények (pl. kötözött sonka, gépsonka)
Száraz, hűvös helyen tárolandó élelmiszerek:
citrusfélék
banán, ananász, avokádó, gránátalma, mangó, papaya, passiógyümölcs
cukkini, padlizsán
burgonya, uborka
vöröshagyma, fokhagyma
paradicsom, paprika
dinnyefélék
hagyományos nyers füstölt sonka
méz
kávé
olaj
kenyér
Fagyasztóban tárolandó élelmiszerek:
nyers húsok – az előkészített húsokat akkora adagokba porciózzuk, amennyit később egyszerre felhasználunk
készételek
válogatott, tisztított gyümölcsök
blansírozott (leforrázott, előfőzött) zöldségek
zöldfűszerek – akár fél évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben kisebb adagokra porciózva, fóliába csomagolva
darált mák, dióbél
TIPP
Fontos, hogy mindig annyi élelmiszert fagyasszunk le, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után. Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el. Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk élelmiszert a fagyasztóba. A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos.