Itt a gombás ételek ideje

Azért valami jó is van az őszi esős időben. Ilyenkor nő a gomba. Vagyis most lehet igazán változatos, friss gombával készült ételeket készíteni.

Ha nem szeretsz gombászni, akkor irány a piac! Szerintünk érdemes kihasználni, hogy most végre terem a gomba.

Irány az erdő!

De mit készítsünk belőle?

Akár egy egyszerű pörkölt is remek lehet, főleg, ha többféle erdei gombából készül. De süthetsz mondjuk Óvári sertésszeletet is. Ezt nagyon egyszerű elkészíteni. A sertéshúst sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben kicsit átsütjük. Közben egy kevés gombát vajon és hagymán megpárolunk (sózzuk, borsozzuk), majd rátesszük a félkész húsunkra. Ezt követően az egészre teszünk még egy kis sonkát és sajtot is, aztán mehet a sütőbe. Nagyjából fél óra alatt meg is sül. De a hasonlóan előkészített, megpárolt és ízesített gombát a csirkemellbe is tehetjük töltelékként. Vagy tejszínes mártásként is adhatjuk a húsokhoz. Akár egy sima sült csirkemellhez, vagy ha mondjuk erdei gombából készül a szósz, vadhús vagy marha hátszín mellé is remek.

Ami a lényeg: ha teheted, irány a természet és gombássz egyet. Vas megyében rengeteg szuper hely vár. Ha pedig megvan a gomba, szerezd be az étel többi alapanyagát is. A hús kiválasztásában segítünk.

De gombás ételt az Omlettben is ehetsz. Akár vargányás sajtkrém levest, fogasfilét kapros vargánya mártással, fűszeres sajttal töltött rántott gombafejeket, boszorkánytekercset (ebbe szintén kerül gomba), marha hátszínt erdei gombamártásban vagy szarvassültet illatos erdei gombákkal és barnamártással.

Melyiket kóstolnád?

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.