Az élelmiszerek hűtőben való elhelyezése sokaknál elég spontán módon zajlik, pedig jobban tennénk, ha erre nagyobb hangsúlyt fektetnék. Az egészségünk is múlhat ezen.
A hűtőkben ugyanis nem egyenletes a hőmérséklet. Amivel addig nincs is probléma, amíg tudjuk, hogy melyik élelmiszer milyen hidegben “érzi jól magát.”
A hűtő ajtajába például mehetnek a hűtést igénylő fűszerek, a dresszingek, a nem tejes italok, a vajak.
A hűtőszekrény felső polcára kerüljenek az italok, a hűtést igénylő készételek, a maradékok, a sajtok és a felvágottak.
A középső polcon kapjanak helyet a tojások, a tej, a tejföl. Míg a hűtő leghidegebb részébe (nem a fagyasztóba) a feldolgozásra váró húsok, halak. Természetesen jól elkülönítve a többi élelmiszertől.
Ha tudjuk szabályozni a páratartalmat…
A fiókos, magas páratartalmú tárolóba mehetnek a hűtést igénylő zöldségek. Ha így tárolunk, a könnyen romló, zöld leveles zöldségek is hosszabb ideig eltarthatók.
Míg a másik rekeszbe az alacsony páratartalmat kedvelő gyümölcsök kerüljenek. Így az alma, a szőlő, a barack, a kivi, a dinnye…
Figyelj oda Te is, hogyan rendezed el az élelmiszert a hűtőben. Ha az okos tárolást választod, sokkal tovább lesznek frissek az ételek, és még a hűtődnek is kevesebbet kell dolgoznia, így a felhasznált energián is spórolsz.