Naponta az ajánlás szerint 200 gramm hús fogyasztása javasolt. Persze ettől eltérhetünk valamelyest, többet és kevesebbet is lehet olykor enni. A lényeg, hogy változatos legyen az étrend. Igaz ez a húsfélékre is, együnk fehér és vörös húsokat egyaránt. Különösen figyeljünk a minőségre. Hiszen nem megyünk sokra azzal, ha olyan húst eszünk, ami nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat, vitaminokat. A hús vásárlásakor nem érdemes kompromisszumot kötni, vásároljunk ismerős hentesnél. Olyan helyen, ahol nem csalódhatunk a minőségben.
Nézzük ezek után, milyen vitaminokat tartalmaz a hús – a teljesség igénye nélkül. A hús rendkívül fontos fehérjeforrás. Van benne bőven B1, B2, B6 és B12 vitamin, valamint A- és D-vitamin is. Érdemes tudni: ha nem eszünk húst, a B12 vitamin szükségletünket más természetes forrásból nehezen tudjuk pótolni. Ez a vitamin az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában játszik nagyon fontos szerepet.
A húsok az említettek mellett tartalmaznak vasat, cinket, rezet, mangánt és szelént is. Az ajánlások szerint azonban nem célszerű húst hússal enni. Köretnek például válasszunk salátát és együnk gyakran tejterméket is.
A hús fogyasztása tehát nélkülözhetetlen, különösen a minőségi hús elhagyása nem javasolt. Az egészség szempontjából elengedhetetlen a változatos étkezés, amelynek rész kell, hogy legyen a tápláló hús. Mi segítünk, hogy a család asztalára minőségi hús kerüljön. Nézzen körbe nálunk Szombathelyen, a Kámon-hús hentesüzletében!