Mennyiért vegyünk grillt? És milyet?

Egyre több grillkolbászt sütögetünk, és a grillsajt is kezd népszerű sütögetős alapanyaggá válni. De a klasszikus alapanyagokat is szeretjük. Csak nem biztos, hogy a megfelelő eszközzel grillezzük azokat.Ilyen húsokat is kérhetsz nálunk

Van, aki BBQ sütővel grillez, más pedig az elektromos sütéstől várna faszenes ízt. Ha tehát nem jó a grill, az előbb-utóbb csalódáshoz vezet.


Hogy ez ne így legyen, érdemes elolvasni a Pénzcentrum összeállítását.

Ebben annak jártak utána, hogy mire kell figyelni, ha még kezdők vagyunk, és most fognánk hozzá a grillezéshez. Szakértői tanácsot Adorjányi “nyárspolgár” Máriusztól kértek, aki egy BBQ blog szerkesztője. Az ő tippje az, hogy kezdő “pitmaster”-ként mindenképpen döntsük el, hogy grillsütőre vagy BBQ sütőre lesz szükségünk. Az előbbi esetben inkább az állatok minőségibb részeit készítjük el, méghozzá közepesen magas hőfokon, direkt hőben. Ezzel szemben a barbecue során alacsony, 100-110 fokos hőben indirekten, lassan sütünk. Akár több órán keresztül. Ezzel a módszerrel a kicsit alulértékeltebb, nagyobb darab, zsírosabb húsokat részesítjük előnyben, mint például disznónál a lapocka, a dagadó, az oldalas vagy marhánál a szegy, a nyak, a lábszár – mondja a szakértő.

A grillsütő nem BBQ-sütő. Az előbbi nem lecsukható…

A szakértő szerint fontos a jó választás, hiszen egy rosszul sikerült grillezés könnyen elveheti a kedvet a későbbi sütögetéstől.


Mennyiért vegyünk sütőt?

Adorjányi szerint nincs erre egzakt válasz. Ő azt mondja: 30 ezer forint körül már lehet jó készülékeket venni. De remek irányadó lehet a márka is. A több évtizede létező brandek garantáltan jó minőséget kínálnak. Egy biztos: a sütő vásárlását sem szabad elkapkodni. Utána kell olvasni, nézni kell videókat a neten, akár több hetet, hónapot is célszerű rászánni a kutatásra. És ne olcsó grillt keressünk, hanem jót. Hiszen nagyon fontos, hogy rozsdamentes legyen a rács, a váz pedig tényleg bírja a hőt. Gondoljunk csak bele: egy BBQ során például 12 órán át is sülhet a hús.

A “nyárspolgár” szerint: egy jó sütőnek ára van, és bizony könnyebb rosszabbat venni, mint jót.

Még egy dolog: ha az autentikus sütés jön be, faszenes változatot nézz. Ha maga a sütés egy program lesz, akkor a tűz elkészítése is része az élménynek. Ebben az esetben a faszén jobb választás. Ha viszont kevés energiabefektetéssel szeretnél sütni, az elektromos vagy a gázos lehet az ideális.

Nagyon fontos!

Hiába van jó sütőnk, ha nem megfelelő a hús. Ha nem ízletesek a szeletek, nem sikerült a pác, lehet akármilyen szuper a grill, a hús nem lesz tökéletes.

Hogy ezt elkerüld, nézz be hozzánk, és válassz a házilag pácolt húsaink közül! De ahogy fent is javasolta a szakértő, ügyelj arra is, hogy megfelelő eszközön süss!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.