A minőségi hús része az egészséges étrendnek

A fogyasztóknál bizonytalanságot, szakmai körökben pedig komoly vitát váltott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése, miszerint egyes húsok fogyasztásának kimondottan magas az egészségügyi kockázata. Az ügyben megszólal a hazai “húsos” szakma. Dietetikusok, szakmai szervezetek és a hússzövetség is elmondja az álláspontját.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) dietetikusa szerint semmi újdonság nincs a WHO most nyilvánosságra hozott jelentésében. De önmagában nem a hús fogyasztása egészségtelen. Hanem a helytelen feldolgozási folyamat okozhat problémákat. Azaz, ha a hús túlgrillezett vagy túlfüstölt. A szakértők elmondták, hogy a normál konyhai eljárással előállított sült hús vagy más húsos étel nem tartozik ebbe a kategóriába.

Azaz, ha megbízható hentesnél vásárolunk jó minőségű húst, és azt megfelelően készítjük el, nem ártunk az egészségünknek.

Persze ehhez az is kell, hogy ne együnk húst hússal, azaz ügyeljünk az étrend változatosságára. Fogyasszunk mindenféle húst! Vörös húst is, az ugyanis komoly szerepet tölt be például a vérképzésben.

A távirati iroda által megkérdezett dietetikus ezt állítja: bizonyos sertéshúsok ma táplálkozástudományi szempontból hasonlóak a baromfihúsokhoz. Példaként említette, hogy a karaj ma már kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz, mint a baromfimell filé.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége az OÉTI-hez hasonló véleményen van. Közleményükben azt írják: “Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelnek, és azt teszik felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért”. Ebben arra utalnak, hogy félrevezetőnek tartják az ENSZ Egészségügyi Világszervezete említett jelentését.

Húsok a Kámon-hús hentesüzletében

A hússzövetség azt is írja, hogy a megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja. Például a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód. Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott étrend.

Kiemelik, hogy az egészséges élet szempontjából elengedhetetlen a húsfogyasztás. A benne lévő fehérjék, az esszenciális aminosavak, a vitaminok, az ásványi anyagok mind-mind szükségesek az egészség fenntartásához.

A húszsövetség úgy fogalmaz, hogy a húsok és a húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során.

Meglátásunk szerint az egészség fenntartása érdekében fontos a változatos étrend, amiben szerepet kell, hogy kapjanak a megbízható forrásból beszerzett különféle húsok. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy az ételünk megfelelően legyen elkészítve, lehetőleg adalékanyagoktól mentesen, és csak annyi sóval, ami feltétlenül szükséges.

És természetesen mozogjunk sokat.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.