Mitől lesz vörös vagy fehér egy állat húsa?

A szárnyasok húsa a legtöbb esetben fehér, de a szín függ az állat életkorától és attól is, mennyit mozgott.

Az aktívabb állatok húsa vörös, ez a szín főként a vadakra jellemző. Míg a keveset mozgóké fehér színű. A vörös szín a mioglobinnak is köszönhető. Ez a sejtek szöveteiben található. Mikor oxigénnel keveredik, élénkpirosra vált a hús színe. Az idősebb állatok húsa vörösebb, mert a kor előrehaladtával növekszik a mioglobin-szint. Az egészséges, jó minőségű takarmányon nevelt, nem stresszes életmódot élő állatok húsa élénk színű. Erről korábban írtunk már.

 
Az aktív állatok húsa sötétebb. Előfordulhat az is, hogy a gyakrabban használt testrészek körüli hús színe vöröses, míg máshol fehér.
Előfordulhat ez olyan szárnyasoknál, ahol a lábukat rendszeresen használják, míg a szárnyukat egyáltalán nem.

 
Akkor miért fehér a hal húsa?

 
Mert a hal csak lebeg a vízben – a legtöbb legalábbis. Kevés izomzattal rendelkeznek. A húsuk főként az úszók környékén sötétebb.

Ha Ön is jó minőségű, egészséges húsokat tenne a család asztalára, nézzen körbe Szombathelyen, a Kámon-hús hentesüzletében. Segítünk a választásban.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.