Nálatok is lesz töltött káposzta karácsonykor? – Te is így készíted?

A töltött káposzta készítők aranyszabálya, hogy csak is kiváló alapanyagból szabad dolgozni. Értendő ez a káposztára és a belevaló húsra egyaránt. Sokan mondják ezt, hiszen ha a hozzávalók közül valami rossz ízű, az képes elrontani az egész töltött káposztát.

A legtöbb háziasszony talán azzal is egyetért, hogy hosszú időn át, lassú tűzön kell főzni a kis méretű gombócokat, valamint azzal, hogy pár nap pihentetés (hideg helyen) és a tepsis újbóli melegítés csak jót tesz az ételünknek – így érnek össze igazán az ízek.

toltott-kaposzta

A bisztróban rendszeresen készítünk

Az ízesítéshez (nem a töltelékbe) szánt húsból csak is házi jellegű, füstölt árut válasszunk, az oldalas, a házi kolbász remek választás. A darált húshoz a sertéslapocka az ideális. A tálaláskor pedig szerintünk egy kis tejföl nem hiányozhat róla.

És most jöjjön a töltött káposzta elkészítési módja azoknak, akik még nem kísérletezték ki a saját receptjüket

150 gramm rizst megpárolunk, közben a káposztaleveleket félbe vágjuk, a savanyú káposztát pedig kimossuk, ha szükséges. A kész rizst a savanyú káposztával együtt hozzáadjuk a fél kiló darált sertéslapockához, az egy darab tojáshoz, az apróra vágott vöröshagymához és az összezúzott, egy gerezd fokhagymához. A masszához még jöhet a só, a bors, a pirospaprika (kb. egy evőkanál) és a kömény. Ezt mind jól összedolgozzuk, és hengereket formázunk belőle. Majd a tölteléket a káposztalevelünkre tesszük, és azzal betekerjük.

Ezután jön a főzés: a lábasunkban zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát, ezután félrehúzzuk a tűzről és hozzáadunk egy evőkanál pirospaprikát. Párat keverünk rajta, majd jöhet a vágott káposzta és szép sorban a töltött gombócok. Ha mind belekerült a fazékba, tegyük a gombócokra a füstölt húsunkat, és fedjük le az egészet a maradék vágott káposztával. Az egészet felöntjük vízzel, hozzáadunk pár babérlevelet és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ebből az adagból elvileg hatan is jól laknak, szóval kiadós karácsonyi menünek ideális.

Megjegyeznénk, hogy a tálalás előtt még a tepsiben rámelegíthetsz egy kicsit, ez is sokat tesz még hozzá az ízéhez.

Te is elkészítenéd ezt vagy a saját töltött káposzta receptedet? Mi a minőségi hús hozzávalók beszerzésében tudunk segíteni, de az elkészítéshez is kérhetsz tanácsot a bisztróban és a húsboltban dolgozó kollégáinktól.

Nézz be hozzánk!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.