Először is nézzük meg a színét. Ha megfelelő ideig érlelték és füstölték a sonkát, akkor sötét színű lesz. És elvileg ízletes is. A sötétvörös szín lehet a legjobb választás. Ha halvány a sonka, valószínűleg nem érlelték kellő ideig, és a szükséges füstölés is kimaradt. Ha nagyáruházban vásárolunk, figyeljünk arra, hogy ne legyen romlott a termék és arra is, hogy ne a befecskendezett víztől legyen súlya. Ha tüzetesebben átvizsgáljuk a sonkát, akkor ezt láthatjuk. Vagyis érezzük, hiszen ilyenkor túl puha lehet a termék.
Azért, hogy ezeket elkerüljük, bevált, ismerős hentesnél vásároljunk. Olyan helyen, ahol megbízunk a minőségben. Gyakran gyanúsak lehetnek a akciók, figyeljünk oda a vásárláskor, ha nem szeretnénk, hogy az ünnepi sonkázás rosszul süljön el.
A legjobb választás a parasztsonka, de nem kell lemondani a gyorspácolással készült húsokról sem. Csak talán kicsit körültekintőbbnek kell lenni. Feltétlenül nézzük meg a szavatossági időt és az összetételt is. Szagoljuk is meg és tapogassuk át, hogy nem túl puha-e.
Ha biztosra menne és minőségi húsvéti sonkát vásárolna, jöjjön el hozzánk Szombathelyen, a Kámon-hús hentesüzletébe. Segítünk a választásban.