Nyársra húzott finomság – igazi teli találat a saslik a nyári sütögetéskor

Ha nem szeretnénk “csak” szalonnát sütni és a grillezéshez sincs kedvünk, akkor készítsünk saslikot. Szinte mindenki szereti, változatosan elkészíthető és hamar megsül.

 

Készíthetjük sertéshúsból, csirkéből és gombából is. Akár mixelhetjük is az alapanyagokat. Kolbásszal, szalonnával felturbózva pedig igazi ízkavalkád vár ránk. Sertés esetében a karajt ajánljuk, míg a csirkénél a mell a legtökéletesebb. A legjobb, ha ezek mellét cukkinit, füstölt szalonnát, kolbászt, paradicsomot, gombát és hagymát is húzunk a pálcikánkra.

 
A hús íze akkor lesz tökéletes, ha előző nap bepácoljuk. Lehet egyszerűen grillfűszert használni és kis olajban, mustárban megforgatni a már kockára vágott szeleteket. Akkora legyen a kocka, hogy a pálcikára rá lehessen húzni és akkor se essen le, ha kicsit sül. A hozzávalókat is vágjuk karikára és felváltva húzzuk rá a szeleteket a pálcikára. Nagy társaság is jól lakhat már 1-1,5 kiló sertéskarajból készített saslikkal. Ne feledjük, ahogy a szalonnasütéskor, úgy a saslik készítésekor is csak parázson szabad sütni. Nagyjából 25 perc alatt készül el így az ételünk.

kámon-hús nyárs
Az alapanyag beszerzésében, a hús kiválasztásában segítünk Szombathelyen, a Kámon-hús hentesüzletében. Ugyanitt kérjen tanácsot bátran a fűszerezéssel kapcsolatban is. A húsok mellett választhat füstölt szalonnáink és kolbászaink közül is.

 
A saslik egyébként Oroszországból, a kaukázusi népek konyhájából ered. Jelentése: valami a nyárson. (Nincs köze a madárhoz és a lyukhoz.)
Eredetileg bárányhúsból készült, ma azonban marhából, csirkéből és pulykából is készítik. Fiatal állatok húsának használata esetén nem feltétlenül szükséges pácolni, úgy sózás, borsozás után tűzhető már a szalonna mellé. Ha idősebb állat húsából készül, akkor mindenképp pácoljunk.

 

Ha kedvet kapott és szeretné minőségi hús alapanyagból elkészíteni ezt az ízletes, kiváló nyári ételt, jöjjön el hozzánk Szombathelyen, a Kámon-hús hentesüzletébe, és válogasson kínálatunkból.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.