Olyan hentesnél vásárolj húsvéti sonkát, akiben még nem csalódtál!

Ki milyen sonkát vásárol húsvétkor és mennyit? No, meg mennyiért. Készített egy elemzést a GfK, aminek az eredményeit most mi is közöljük. Érdemes beleolvasni.

Kiderült például, hogy háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm sonkát vásárolunk a húsvéti időszakban. A legtöbben parasztsonkát vesznek. Csak ebből a termékből 1600 tonna fogy az ünnepekkor. Az átlagár pedig 1900 forint körül mozog kilónként. Persze ennél olcsóbban is lehet sonkát venni. A gyorspácolt termékek ára 900 forintnál kezdődik, füstölt lapockát, tarját pedig 3 ezer forint körüli áron találni a boltokban.

Vigyázz az olcsó termékekkel, és lehetőleg ismert hentesnél vásárolj!

Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Hússzövetség ügyvezető titkára. A hús ugyanis bizalmi termék. A szakértő úgy fogalmaz: mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amiben eddig nem csalódott. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén nem tüntetik fel a gyártót, ne vásároljon – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a vásárláskor mindenki ellenőrizze a termék szavatossági idejét.

De milyen sonkát válasszunk?

A GfK felméréséhez kapcsolódóan a sonka választáshoz is adnak tanácsot. Ebben azt írják, hogy a parasztsonka az, amit 6 Celsius fokon érlelnek több hónapig, és hideg füstön teszik tökéletessé az ízét. Ez akár hat hónapig is eltartható.

Persze ugyanilyen kiváló a darabolt nyers sonka is. Viszont ez csak egy hónapig tartható el.

Hasonlóan a gyorspácolt nyers sonka is. Amit konyhasót és nitritet tartalmazó páclével injektálnak be. Több napig érlelik fedőpácban, majd hideg vagy meleg füsttel füstölik.

Szintén egy hónapig tartható el a gyorspácolt főtt sonka is. Ami az előzőtől annyiban különbözik, hogy a páclébe több minden kerül és 72 fokon főzik, utána viszik a boltokba.

Te melyiket választanád? Gyere be hozzánk a húsboltba, és mi segítünk megtalálni az ideális húsvéti sonkát.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.