Sokan kérdezitek, ezért mutatjuk, hogyan kell elkészíteni a húsvéti sonkát

Sokan kérdezitek tőlünk, hogyan célszerű elkészíteni a húsvéti sonkát. Nos, nem nehéz dolog. És különösebben időigényesnek se mondanánk. Nagyjából annyi időt kell szánni a főzésre, ahány kilós a sonkánk.

Egy 2 kilós sonkához nagyjából 4-5 gerezd fokhagymára van szükség, 2 egész köményre, ugyanennyi babérlevélre, 1 kávéskanál borsra és két vöröshagymára.

DSC_0079 (1)

Ilyen sonkákat kínálunk a kámoni húsboltba

A sonkát egy nappal a főzés előtt célszerű beáztatni, majd mielőtt feltennénk főni, cseréljük ki a vizet. Annyit öntsünk rá, hogy ellepje. Az imént felsorolt fűszereket (bors, kömény) tegyük a vízbe, vagy teatojásba. A fokhagymát héja nélkül tegyük a sonka mellé, a vöröshagymát viszont két részre vágva héjával együtt is hozzáadhatjuk. Ne hagyjuk ki a babérleveleket se! Így főzzük annyi ideig, ahány kilós a sonka. Hústűvel könnyen ellenőrizhető, hogy megpuhult-e. Van, aki egy kis fehérborral is ízesíti, ebből nagyjából két decit adjunk hozzá. Ha kész a húsvéti sonka, hagyjuk, hogy a saját levében hűljön ki. Amennyiben kötözött sonkát készítettünk, akkor csak a tálalás előtt szeljük fel.

Nagyjából ennyi. Ha további kérdésetek van, szívesen állunk rendelkezésetekre Szombathelyen, a Kámoni húsboltban.

 

A HOZZÁVALÓK TEHÁT:

2-2,5 kg-os KÁMON-HÚS SONKA

2 db vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

2 egész kömény

1 kávéskanál bors

2 db babérlevél

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.