Sokan kérdezitek tőlünk, hogyan célszerű elkészíteni a húsvéti sonkát. Nos, nem nehéz dolog. És különösebben időigényesnek se mondanánk. Nagyjából annyi időt kell szánni a főzésre, ahány kilós a sonkánk.
Egy 2 kilós sonkához nagyjából 4-5 gerezd fokhagymára van szükség, 2 egész köményre, ugyanennyi babérlevélre, 1 kávéskanál borsra és két vöröshagymára.
Ilyen sonkákat kínálunk a kámoni húsboltba
A sonkát egy nappal a főzés előtt célszerű beáztatni, majd mielőtt feltennénk főni, cseréljük ki a vizet. Annyit öntsünk rá, hogy ellepje. Az imént felsorolt fűszereket (bors, kömény) tegyük a vízbe, vagy teatojásba. A fokhagymát héja nélkül tegyük a sonka mellé, a vöröshagymát viszont két részre vágva héjával együtt is hozzáadhatjuk. Ne hagyjuk ki a babérleveleket se! Így főzzük annyi ideig, ahány kilós a sonka. Hústűvel könnyen ellenőrizhető, hogy megpuhult-e. Van, aki egy kis fehérborral is ízesíti, ebből nagyjából két decit adjunk hozzá. Ha kész a húsvéti sonka, hagyjuk, hogy a saját levében hűljön ki. Amennyiben kötözött sonkát készítettünk, akkor csak a tálalás előtt szeljük fel.
Nagyjából ennyi. Ha további kérdésetek van, szívesen állunk rendelkezésetekre Szombathelyen, a Kámoni húsboltban.
A HOZZÁVALÓK TEHÁT:
2-2,5 kg-os KÁMON-HÚS SONKA
2 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 egész kömény
1 kávéskanál bors
2 db babérlevél