Szerinted száraz kolbászból vagy szalámiból eszünk többet? Mutatjuk a GfK kutatásának eredményeit.
Száraz kolbászból a vásárlási intenzitás 5,2 kilogramm volt 2016 áprilisa és 2017 márciusa között. Míg tavaly ugyanezen időszakban ez a szám 5,7 kilogramm volt. A szaláminál az előbbi 3,8 kilogramm, az utóbbi 3,5 kilogramm. Vagyis a szalámi fogyasztása ugyan növekedett, de az átlagos értéket nézve száraz kolbászból még mindig többet fogyasztunk egy évben.
Alkalomra vetítve ez azt jelenti, hogy száraz kolbászból jelenleg 15,2 alkalommal vásárolunk egy évben és ugyanennyiszer kerül a kosárba a szalámi is. Viszont a kolbásznál 16,5 alkalomról csökkent le a szám, míg a szaláminál 13,9 alkalomról növekedett 15,2 alkalomra. A tranzakció méret egyébként a száraz kolbásznál 344,3 gramm, a szaláminál 247,9 gramm.
Fotó: GfK.hu
Vagyis összességében az látszik, hogy a száraz kolbászt még mindig szívesebben fogyasztjuk, de a korábbi évhez képest egyre többször vásárolunk már szalámit is. Viszont alkalmanként egyszerre kevesebbet veszünk belőle.