Szereted az erőspaprikát? Te is gyakran teszel a különféle ételekbe?

Sokan vallják, hogy a pörkölt, a gulyás, a halászlé csak akkor az igazi, ha legalább kicsit csípős. Lehet, hogy így van – ízlésfüggő. Az azonban biztos, hogy az erőspaprikának jótékony hatása van.
Az erőspaprika főzéskor a különféle húsételekbe keverve igazán jó ízt eredményezhet. Kicsit pikánssá teszi az ételt. Emellett segít az emésztésben, fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását. Érdemes azt is tudni, hogy a fogyókúrában is segít, átmenetileg gyorsítja az anyagcserét.

 
Emellett a paprika fontos ásványi anyagokat is tartalmaz. Egyebek mellett káliumot, foszfort, kalciumot, béta-karotint. A paprika továbbá segít semlegesíteni a szabadgyököket, így valamelyest véd a rák ellen is. Nem mindegy azonban, milyen csípősen fogyasztjuk az ételünket, és milyen rendszerességgel eszünk erőspaprikát. Túl gyakori fogyasztása meggyötörheti a gyomrot, ezért időközönként tartsunk szünetet.

paprika

Mely ételekhez fogyasztunk leggyakrabban erőspaprikát?

 
A gulyás és a pörkölt, ezek a magyarok fő kedvencei. Így ezekből rendszerint nem maradhat ki az erőspaprika. A halászlébe is sokan tesznek, de a vasárnapi húslevesbe is gyakran kerül. Van, hogy “erőspistát” teszünk bele.

 
A hagyományos erőspaprikát kedvelők otthon is termeszthetnek. A leszüretelt erőspaprikát pedig füzérként összefűzve száríthatják meg. Vannak, akik ledarálják, így paprikaporral ízesítik az ételeket. A boltokban, zöldségesnél kaphatunk friss hegyes paprikát, ezek kiválóan passzolnak egy jó szalonnához, házi kolbászhoz, de éppúgy tehetünk belőlük a levesbe és a pörköltbe is.

 

Ha kedvet kapott egy jó magyaros étel elkészítéséhez, rajta! A hús kiválasztásában segítünk Szombathelyen, a Kámon-hús hentesüzletében. Ha nálunk jár, nézzen rá a fűszerkínálatra is.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.