Szilveszter nem csak a koccintásról szól, a legtöbbeknél ilyenkor valamilyen ritkábban fogyasztott étel is kerül az asztalra. Sokan esznek az év végén például bőrös sertéssültet. A népi hagyomány szerint ugyanis a malac kitúrja a szerencsét… De nem csak ez az étel kapcsolódik szorosan a szilveszteri mulatozáshoz.
Számos szilveszteri lakoma része a kolbásszal töltött karaj. De kocsonya is jobban fogy ilyenkor. A virsli egyértelműen a szilveszter legnépszerűbb étele. Egyesek falatkaként, mondjuk leveles tésztába csavart verzióban kínálják a vendégeknek.
Készül a kocsonya…
Vidéki háztartásokban népszerű ilyenkor a disznótoros. Azaz a sült kolbász és a hurka. A népi hagyomány szerint ez is a szerencsével függ össze. Eszerint, ha szilveszterkor disznótorost fogyasztunk, az újévben nem lesz hiányunk semmiből.
A hidegtálak is meglehetősen népszerűek az év utolsó napján. Főként kaszinótojás, franciasaláta és sonkatekercs kerül ezekre.
Hidegtálak is rendszeresen készülnek nálunk
Újév napján természetesen a legtöbbeknél készül lencse, de gyakori, hogy kiadós korhelyleves a menü az év első napján. Ami egyébként a másnaposság ellen is kifejezetten hatékony.
Nálatok mi lesz a menü szilveszterkor?
Ha bőrös sertéssültet, kocsonyát ennél, nálunk rendelhetsz. De hidegtál, disznótoros is kérhető a húsboltba/bisztróban.