Szakértők szerint a magyarok többsége kevés sertéshúst eszik, ezért szükséges, hogy marketingprogrammal népszerűsítsék a fogyasztást – hangzott el az OMÉK-en.
Húsz év alatt felére csökkent az átlagos sertéshús fogyasztás. Jelenleg évente 23-25 kilogrammot eszünk fejenként. Ennél többet kellene.
Inkább szárnyasok húsát esszük, a baromfi például minden második vásárló étrendjében hetente többször, 96 százalékuk asztalán pedig kéthetente megjelenik.
A sertéshúsnál kicsit más a helyzet. Ezt a húsfélét a magyarok egyharmada eszi hetente többször. Viszont 87 százaléknak inkább kéthetente kerül a tányérjára. Főkén a férfiak fogyasztják (85 százalék). A nők esetébe a “sertéshúsosok” aránya 67 százalék.
Sertéshúst egyébként többnyire a fizikai munkát végzők, a nagycsaládosok és a kisebb településeken élők fogyasztják – derült ki a GfK egy pár évvel ezelőtti kutatásából.
Pedig mindenkinek érdemes rendszeresen enni. Ugyanis amellett, hogy energiát ad, rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Hozzáértők javasolják: hetente bátran fogyasszunk 3 alkalommal jó minőségű húst.
Készítsük el az ételünket változatosan. Együnk szárnyasokat és vörös húst is. És ne csak mindig rántott húsként, olajban kisütve fogyasszuk.