Tippek a grillezéshez

Ilyenkor, nyáron a hozzánk betérő vásárlók közül sokan érdeklődnek a különféle grillezési megoldások iránt. Egyesek a hús kiválasztásában kérnek segítséget, mások a helyes sütési technikára kíváncsiak. Ezért gondoltuk úgy, hogy a Grill tippek elnevezésű időszaki blogunkban idén is postolunk grillezéshez kapcsolódó infókat. De a legalapvetőbb tudnivalók mellett hétről hétre mutatunk egy-két praktikus információt is.

Kezdjük az alap kérdésekkel!

#1 Gázos vagy faszenes legyen a grill?

  • A gázos persze kényelmesebb, ellenben drágább… Kényelmesebb, mert egyenletes sütés érhető el vele kevesebb időn belül, nem szükséges a hosszas előkészület sem, a hőfoka szabályozható, és nem kormoz olyan mértékben, mint egy faszenes grill, így könnyebb a tisztán tartása is. Viszont ezzel a tulajdonsággal számolva a hamisítatlan faszenes füstös íztől is el kell majd búcsúznunk. A faszenes grillek mellett szól azonban az is, hogy külön programot jelent az előkészületük, ezzel pedig hangulatot teremtenek, illetve lehet, hogy büszkébbek is leszünk majd a sütésünk eredményére, hiszen nagy munka volt vele.

#2 Pácoljunk vagy ne pácoljunk?

  • Természetesen pácoljunk, hiszen a jó pác kiemeli a hús ízét. Mielőtt azonban a páchoz hozzálátnánk, a vastagabb húsokat puhítsuk meg. A legjobb, ha sütés előtt már fél nappal belekerülnek a húsok a pácba. Használjunk olivaolajat, zöldfűszereket és minimális citromot vagy ecetet, ami hozzájárul a hús felpuhításához. A pácban ne használjunk sót, ugyanis kiszáríthatja a húsokat, elvonja belőlük a nedvességet. Sózni csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatta megengedett. A halakat bevagdosással szálkátlanítjuk, majd fűszerrel, mustárral, olajjal, vajjal kenjük át, így porhanyósabbá válik a húsuk. Sütésnél ne szurkáljuk se a húsokat, se a halakat, mert az értékes levek, a nedvesség kifolyhat. Ajánlott húsfogó használata.

#3 Kenegethetjük-e a húsokat a grillezéskor vagy elég pác?

  • Az olajos grillpác tökéletes az előkészítéséhez, hiszen sütés után puha és ízletes húsokat kapunk. Ráadásul az olajozással sem kell már utána törődni, viszont ha még ínycsiklandozóbb ételeket szeretnénk, akkor nyugodtan kenegethetjük a húsokat fűszeres mártással, barbecue szósszal, sörrel vagy fehérborral. Érdemes kipróbálni! A paradicsommal és a cukortartalmú öntetekkel viszont vigyázzunk, azok ugyanis megbarníthatják a húsokat. Ezért ezeket csak a sütés végén használd!

#4 Különböznek a sütési technikák, vagy az összes húsra ugyanaz érvényes?

  • Mivel a húsok lehetnek puhák vagy keményebbek, vastagabbak, ezért a sütési idő, a sütési hőmérséklet is különböző kell, hogy legyen. De nem mindegy az sem, mekkora méretű hússal dolgozunk. Egy steaknél mondjuk mérlegelnünk kell, hogy esetleg szaftos, vagy inkább teljesen átsült hús a cél.
  • Szárnyasoknál a csont nélküli combot vagy a lebőrözött csirkemellet közepesen erősre sütve nagyjából 8-12 percig kell grillezni. Ez idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatjuk meg. Az egész csirkét vagy pulykát óvatosan addig grillezzük, hogy a folyadékok eltávozzanak belőlük. Akkor végeztünk jó munkát, ha a daraboláshoz már kés sem kell, és a csontok szinte kifordulnak a helyükről.
  • Marhahúsnál a puha, szaftos steak elérése érdekében a grillezés előtt 20-30 perccel vegyük ki a hűtőből a bepácolt húst, és hagyjuk állni. Bizonyos húsoknál nincs feltétlenül szükség pácra, de a hátszínnél keményebb húsokat mindenképpen puhítsuk. Lehetőleg páclével és úgy, hogy valamilyen savas gyümölcsöt, zöldséget vagy bort is adunk hozzá.
  • Azért pedig, hogy a húsunk a sütéskor ne göngyölődjön fel, vágjuk be a külső szélét körülbelül egy ujjnyi távolságokban.

Íme, néhány érdekesség:

Lángoló faszénen ne grillezz! Csak akkor tegyük a rácsra húst, ha már fehérré vált a faszén, illetve parázslik, izzik.

 

Ne tegyünk túl sok nyersanyagot egyszerre a grillrácsra, mert ha összeérnek a sütnivalók, sütés helyett párolódni fognak.

 

A rozmaringot többféle módon is felhasználhatjuk a grillezéskor. Tehetünk egy-két ágat sütéskor a faszénre, így egy kis plusz ízt kap a húsunk. De készíthetünk belőle ehető nyársat is. Tűzhetünk a rozmaring ágra kolbászt, szalonnát, zöldséget és különféle húsokat is… Ezzel a módszerrel sem marad el a plusz íz. 

 

Ha grillezel, a rácson lévő hús forgatásához ne használj villát, inkább csipeszt vagy lapátot. Ugyanis ha a húsba szúrjuk a villát, kifolyatjuk az ételünkből az értékes szaftot, így nem lesz tökéletes az íz.

 

Fontos, hogy grillezés előtt a rostély teljesen tiszta legyen és együtt melegedjen a faszénnel. Ahogy az is, hogy egy kicsit beolajozzuk azt, mielőtt rákerül a hús. Egyébként sütés közben könnyen leragadnak a szeletek.

 

A pácoláskor nem tanácsos háromnál több fűszert használni. Fontos ugyanis, hogy a húshoz még szószt is tudjunk adni és a köretekkel is jól harmonizáljon. Túl sok fűszer esetén ez nem biztos, hogy teljesül. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a sózásra csak közvetlenül a grillezés előtt kerüljön sor. A só ugyanis kiszívja a nedvességet a húsból, ami nem tesz neki túl jót.

 

A húst ne tálald közvetlenül a grillezés után! Várj egy kicsit, hagyd állni! Így lesznek ugyanis rugalmasabbak a hús rostjai és így oszlik el a húsban az értékes ízt adó lé is.

 

Fontos, hogy a faszénen csak akkor grillezzünk, ha már maximálisan izzik. Ezt úgy tudod leellenőrizni, ha megnézed, hogy mennyi ideig tudod 10 centivel a faszén felett tartani a kezedet. Ha 5 másodpercig, akkor még várni kell, hogy a húst a rácsra tehesd. Ez ugyanis 100-120 fokot jelent. Viszont ha csak 2 másodpercig vagy képes a kezdet a faszén felett tartani, már mehet a grillezés. Ebben az esetben elérte a hőmérséklet a 200 fokot.

 

Elérkeztünk az idei nyár utolsó grilltippjéhez. Ezúttal arra hívjuk fel a grillezők figyelmét, hogy a hús sütését mindig magasabb hőmérsékleten kezdjék. Így jön létre ugyanis egy olyan kéreg az étel felszínén, ami benntartja abban az értékes ízt adó anyagokat. 

 

Hamarosan mutatjuk a következőt tippet, nézz vissza később is!

Grilleznél? Mi segítünk a megfelelő hús alapanyag kiválasztásában. Gyere el hozzánk a Kámon-hús hentesüzletébe és nézd meg a kínálatunkat! A grillezni való kolbászok és húsok mellett házilag pácolt, grillezésre előkészített finomságokat is találsz. Várunk!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.