Tippek a húsvéti sonka főzéséhez

A minőség is sokat számít, de sok múlik azon is, hogyan főzzük meg a sonkát. Ha már találtunk ideális méretű, megfelelően füstölt, sózott és kellően húsos sonkát, nem szabad, hogy a főzéssel elrontsuk a húsvéti falatozás élményét. Bár nem nagy ördöngősség sonkát főzni, mégis fontosnak tartottuk, hogy leírjuk a tippünket.

Hátha tudunk egy kis támpontot nyújtani azoknak, akik eddig még nem készítettek húsvéti sonkát. Szóval a hozzávalók: egy 2 kilós sonkához nagyjából 4-5 gerezd fokhagymára van szükség, továbbá 2 egész köményre, ugyanennyi babérlevélre, 1 kávéskanál borsra és két vöröshagymára.

Húsvéti sonka

A hozzávalók még egyszer:

  • 2-2,5 kg-os KÁMON-HÚS SONKA
  • 2 db. vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 egész kömény
  • 1 kávéskanál bors
  • 2 db. babérlevél

De mielőtt a főzésnek nekilátnánk: a sonkát a művelet előtt egy nappal célszerű beáztatni. Az így keletkezett levet természetesen cseréljük le. A főzéskor annyi vizet öntsünk a sonkára, hogy ellepje. Aztán jöhetnek a fent felsorolt fűszerek. Ha tudjuk, a borsot és a köményt tegyük teatojásba. A fokhagymát héj nélkül helyezzük a sonka mellé a vízbe, a vöröshagymát pedig két részre vágva a héjával együtt adjuk hozzá. Ne felejtsük ki a babérlevelet se!

A főzés általában annyi ideig tart, ahány kilós a sonka. Vagyis két kilós sonkát két órán át főzzük. De mielőtt a vak szerencsére bíznánk magunkat, és két óra után kivennénk a sonkát a vízből, hústűvel azért ellenőrizzük, hogy kellően megpuhult-e. Ha úgy látjuk, hogy kész, ne vegyük ki a vízből. Hagyjuk, hogy a saját levében főljön. Amennyiben kötözött sonkát készítettünk, akkor csak a tálalás előtt szeljük fel.

Szerintünk nem bonyolult. Próbáld meg Te is így elkészíteni. Vagy ha más tipped van, szívesen várjuk kommentben. Jó készülődést kívánunk!

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.