A minőség is sokat számít, de sok múlik azon is, hogyan főzzük meg a sonkát. Ha már találtunk ideális méretű, megfelelően füstölt, sózott és kellően húsos sonkát, nem szabad, hogy a főzéssel elrontsuk a húsvéti falatozás élményét. Bár nem nagy ördöngősség sonkát főzni, mégis fontosnak tartottuk, hogy leírjuk a tippünket.
Hátha tudunk egy kis támpontot nyújtani azoknak, akik eddig még nem készítettek húsvéti sonkát. Szóval a hozzávalók: egy 2 kilós sonkához nagyjából 4-5 gerezd fokhagymára van szükség, továbbá 2 egész köményre, ugyanennyi babérlevélre, 1 kávéskanál borsra és két vöröshagymára.
Húsvéti sonka
A hozzávalók még egyszer:
- 2-2,5 kg-os KÁMON-HÚS SONKA
- 2 db. vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 egész kömény
- 1 kávéskanál bors
- 2 db. babérlevél
De mielőtt a főzésnek nekilátnánk: a sonkát a művelet előtt egy nappal célszerű beáztatni. Az így keletkezett levet természetesen cseréljük le. A főzéskor annyi vizet öntsünk a sonkára, hogy ellepje. Aztán jöhetnek a fent felsorolt fűszerek. Ha tudjuk, a borsot és a köményt tegyük teatojásba. A fokhagymát héj nélkül helyezzük a sonka mellé a vízbe, a vöröshagymát pedig két részre vágva a héjával együtt adjuk hozzá. Ne felejtsük ki a babérlevelet se!
A főzés általában annyi ideig tart, ahány kilós a sonka. Vagyis két kilós sonkát két órán át főzzük. De mielőtt a vak szerencsére bíznánk magunkat, és két óra után kivennénk a sonkát a vízből, hústűvel azért ellenőrizzük, hogy kellően megpuhult-e. Ha úgy látjuk, hogy kész, ne vegyük ki a vízből. Hagyjuk, hogy a saját levében főljön. Amennyiben kötözött sonkát készítettünk, akkor csak a tálalás előtt szeljük fel.
Szerintünk nem bonyolult. Próbáld meg Te is így elkészíteni. Vagy ha más tipped van, szívesen várjuk kommentben. Jó készülődést kívánunk!