A halászlébe csak ponty és kizárólag házi paprikat mehet?

Nézelődtünk egy kicsit halászlé ügyileg az interneten, találtunk egy-két érdekességet.

A magyar néprajzi irodalomban először 1871-ben találkozhatunk a “halpaprikás halászosan” elnevezésű étellel, ami gyakorlatilag a halászlének tekinthető. Hiszen a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. Ezt egyébként Rézi néni szakácskönyve tartalmazza. Ugyancsak érdekesség, hogy a hagyomány szerint a halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében.

DSC_0103

Házhoz rendelhető Kámoni-halászlé

Szintén jó tanács, hogy a halászlevet csak pontyból érdemes készíteni. A többi hal csak kiegészítő ízként kerülhet az ételbe. A hagyományos halászlé pártiak azt mondják, hogy a fehér húsú halakat nem célszerű megfőzni, mert azoknak a húsa szétesik. Sőt, egyesek szerint a tengeri hal egyáltalán nem illik a magyar konyhába, így a halászlébe se.

halaszle

Házhoz rendelhető Kámoni-halászlé

Ugyancsak népi tanács, hogy a halászlébe csak öreg hagymát szabad tenni. Akár a tartogatott tavalyi vöröshagyma is belekerülhet az ételünkbe. A zöldhagyma és a főzőhagyma alkalmatlan a halászlé főzéshez – olvasható.

A paprikáról pedig azt tartják, hogy a házi készítésű ad igazán jó ízt a halászlének.

Nálatok is hagyomány, hogy halászlé kerül karácsonykor az ünnepi asztalra?

Ha igen, és nem bajlódnál az elkészítéssel, nálunk akár meg is rendelheted a kész halászlevet. Ráadásul december 24-én Szombathelyen házhoz is szállítjuk. Részletek itt.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.