A hús imádók kedvence: a steak

A steak a nagy hús imádok legnagyobb kedvence. Íze semmi máshoz nem hasonlítható, így nehéz is lenne körülírni azt. Ha eddig még nem találkoztál a steakkel és most szeretnél többet megtudni róla, mindenképpen olvasd el ezt a cikket.

A hús imádók kedvence: a steak

A hús imádók kedvence: a steak

A steak alapanyag

Az igazi steak marha húsból készül, de készíthetik disznóból, bárányból, vagy akár halból is. A nagy húsimádók szerint azonban a marhahús az igazi!
Mivel minden országban más-más marhahús fellelhető és ezeket különböző módokon vágják, így az eltérő országokban is különböző ízű steakeket kaphatunk.
Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy egy sima hentesnél egy szelet marhahús még nem az igazi alapanyag. Az igazi steak érlelt marhahúsból készül, amiket különböző érlelő hűtőszekrényekben készítenek el.
Húsboltunkban már érlelő hűtőszekrény segítségével mi magunk érleljük a finomabbnál -inomabb alapanyagot a legkiválóbb steakekhez.

Steak sütés – fajták

A sütésnél megkülönböztetünk több fajtát is, attól függően, hogy mennyire átsütve szeretnénk a húst.

 • Jól átsült/Well done
  Oldalanként 5-6 perc sütés
  pihentetés: 5 perc
 • Közepesen átsült/Medium well
  Oldalanként 3,5 perc sütés
  pihentetés: 5 perc
 • Közepes/Medium
  Oldalanként 3 perc sütés
  pihentetés: 4 perc
 • Közepesen nyers/Medium rare
  Oldalanként 2,5 perc sütés
  pihentetés: 4 perc
 • Nyers/Rare
  Oldalanként 2 perc sütés
  pihentetés: 2 perc

Hús fajták

Talán nem is gondolnád, de rengeteg féle steak létezik. Megmutatjuk a legnépszerűbbeket:

T-bone

A T-bone a nevét a csont formájáról kapta. Különlegessége, hogy 2 különleges hús találkozása egyetlen szeletben található meg. Az elkészítése rengeteg odafigyelést igényel, hiszen egy méretes húsdarabról van szó.

Tomahawk

Igazán látványos húsdarab, az egyik legnépszerűbb steak-fajta. Ha igazán intenzív ízre vágysz, ezt a steak-et válaszd. Ezt a fajta húst bordacsonttal együtt tálalják, ám anélkül is szokás elkészíteni, úgy azonban már Ribeye az elnevezése.

Filet mignon

Talán ez a név így nem is ismerős, de így már biztosan hallottál róla: bélszín, vesepecsenye, szűzpecsenye. A legkifinomultabb steak-fajtának is szokás nevezni. Ízében kevésbé érezhető a marha húsok karakteres íze, így azok is bátran megkóstolhatják, akik nem rajonganak a marhahúsért.

Flat iron

Más néven a “lapos steak”, a lapocka helyéről származó hús. Közepesen átsütve igazi ízélmény, vaj puha és kellemesen lágy.

 

Ha otthon készítenéd el a steaket, húsboltunkból lehetőséged van érlelt marhahúsokat vásárolni.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.