A kávé hatása a szervezetedre – Ezeket lehet nem is tudtad

Borongós idő, esős napok, sötét nappalok. Ez jellemzi az év ezen időszakát, amikoris valahogy jobban esik egy finom kávé, mint máskor. Ilyenkor talán még azok is legurítanak egy csészével, akik amúgy nem sűrűn isznak kávét. Kevesen tudják viszont, hogy a kávé hatása a szervezetre több mindentől is függ.

Sokszor hallani, hogy nem szabad annyi kávét inni, mert árthat a szívnek, na de vajon mennyi az a sok? Számít egyáltalán az, hogy mikor isszuk meg, reggel délben, vagy délután? Van jelentősége annak, hogy milyen minőségű a kávé, vagy az instant is megteszi? Mi van egyáltalán az instant kávéban?

Kávéspohár

A kávé hatása a szervezetünkre több mindentől is függhet


A kávé jótékony hatásai

A kávénak rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, amiről talán sokan nem is tudnak, így érdemes ezekkel tisztában lenni.

Árthat a szívnek?

Az egyik legnagyobb tévhit a kávéval kapcsolatban, hogy árt a szívnek, ám ez így nem igaz. Több kutatás összevetése eredménye alapján elmondható, hogy nincs összefüggés a kávézás és a szívmegbetegedések között, sőt kutatások alapján a kávét fogyasztók között a kardiovaszkuláris betegések száma sokkal alacsonyabb.

Barista kávé

A kávé a szívnek is jót tesz, ha megfelelően fogyasztjuk

 

Mikor igyuk?

Ha valóban azért isszuk a kávét, hogy felébredjünk tőle, vagy új erőre kapjunk semmiképpen se éhgyomorra, reggelire tegyük azt meg, hiszen ilyenkor nem fejti ki rendesen a hatását a szervezetünkre. Ha ezt eddig így tettük lehet, hogy már semmilyen hatását nem érezzük, ugyanis a szervezetünk könnyen hozzászokhat a reggeli koffeinhez. A legideálisabb idő a kávéra 9 és 11 óra között van, ám ez is változhat egyénenként, hiszen vannak, akik előbb vagy később kelnek. Ha délután van szükségünk még egy kis koffeinre akkor 13 és 17 óra között érdemes elfogyasztani a kávénkat.

 

A májnak is jót tesz

A köznapi néven ismert májzsugorodás kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávézás. A betegség megelőzésében nagy szerepet játszik az is, hogy naponta hány csészével fogyasztunk el. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a betegség kialakulásának jórészét az idült alkoholizmus okozza.

További kutatások azt is bizonyították, hogy akik rendszeres kávéfogyasztók, közöttük kevesebb volt a májrákos betegek száma.

 

Az agyad is szeretni fogja

Már az elfogyasztása után is jobban pörög az agyunk, könnyebben tudunk gondolkodni, élénkebbek leszünk. Ám nem csak rövid távon érezhetjük ezt a jótékony hatást. Kutatások alapján megállapították, hogy a kávézóknak kevésbé kell aggódniuk az időskori agyi megbetegedések miatt, mint például az Alzheimer vagy a demencia.

Kávésbögre

Egy csésze kávé a boldogságért

 

Mennyit ihatunk?

Rengeteg kutatás van arra, hogy milyen jótékony hatásai vannak a kávénak, főleg abban az esetben, ha napi fogyasztók vagyunk. Ám van egy bizonyos szint, amikor már sajnos egészségkárosodáshoz is vezethet a túlzott fogyasztása. A rendszeres, napi 5-nél több kávé fogyasztása növelheti a szívkoszorúér megbetegedés kockázatát. Bár ezek a kutatások nem adtak teljesen valós képet, érdemes mértékkel fogyasztani ezt az italt.

 

Az instant kávé nem is igazi kávé. Vagy mégis?

Az instant kávé nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, csak forró víz, vagy tej kell hozzá és már ihatjuk is a kedvencünket. Sokan úgy gondolják, hogy az intant kávé nem is igazi kávé, ám ez tévedés. Az intant kávé is valódi kávébabból készül, amit lefőznek, majd vízelvonás után kerül a tasakokba granulátum formájában. Az hogy mennyire erős az instant kávé, csak tattól függ, hogyan és milyen arányban adunk hozzá vizet, vagy tejet. Tehát akiknek nincs otthon kávéfőzője, azoknak sem kell aggódni, hiszen az instant változat is megfelelő, ha szeretnénk egy kis koffeint magunkba pumpálni.

 

A kávé hatása lehet rossz is?

Nos sajnos igen, hiszen a rengeteg pozitív hatása mellett, meg kell említeni, hogy a kávé hatása lehet negatív is. Talán ezeket jobban is ismerjük, mint a pozitívumokat. 
A koffein tartalmú italok elszínezhetik a fogzománcot, sőt akár komolyabban is károsíthatják. A kávé továbbá szájszárazságot okozhat, ezért is ajánlott kávézás után meginni egy pohár vizet, hiszen a szájszárazság következtében könnyebben kialakulhat fogszuvasodás.

Ha nem vagyunk kávéfüggők, egyáltalán nincs okunk az aggodalomra, bátran fogyasszunk kávét, ügyeljünk a mértékre és a folyadékbevitelre is.

Kávésbögre

Ha tartjuk a mértéket, a kávénak számos jótékony hatását érezhetjük

 

Ha egy finom kávéra vágysz a nap bármely szakában, várunk szeretettel Téged is, bisztrónkba vagy éttermünkbe.

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.