A tökmagolajnak nagyon sok jótékony hatása ismert. Egyrészt vitaminbomba: rengeteg benne az A-vitamin, az E-vitamin, a C-vitman és az antioxidáns is, így segít a daganatok kialakulásának megelőzésében. B-vitaminból és bőven van benne, és még a magnéziumtartalma is magas.
Vagyis a nyugalmunk megőrzésében is segít a tökmagolaj. Magas továbbá a foszfortartalma, ami a csontok egészségének szempontjából meghatározó. A szívünk, az izmaink és az idegrendszerünk működését pedig a benne lévő kaláium támogatja. A tökmagolaj a férfiaknak szinte kötelező “gyógyszer”. A prosztata problémák kezelésére és azok megelőzésére is kiváló. És a különböző húgyúti fertőzések, felfázás és vizelési problémák esetén is hatásos.
Tökmagolajos kacsamell salátát az Omlett étlapjáról
Viszont nem csak természetes gyógyszerként használható a tökmagolaj. Remekül ízesíthetők vele az ételek. Sokan használják burgonyasaláta összetevőjeként. De más saláták is ízesíthetők vele. Mi az Omlettben például tökmagolajos kacsamell salátát készítünk. Amire a kacsamellen és a tökmagolajon kívül kecskesajt és pirított tökmag is kerül.
Vas megyei étteremként pedig egyértelmű, hogy őrségi tökmagolajat használunk. Amit egyébként zöld aranynak is hívnak.