Bécsi szelet vagy rántott hús?

A Wiener schnitzel, azaz a bécsi szelet igazi tradicionális finomság, ám érdemes tisztába tenni a bécsi szelet és a rántott hús fogalma közötti különbséget, ugyanis a kettő nem ugyan az.

Rántott hús - bécsi szelet

Ez akkor most rántott hús, vagy bécsi szelet?

 

A bécsi szelet eredete

Több elmélet is létezik a Wiener schnitzel valódi eredetéről. Az egyik alapján ez az étel már a 15. században is ismert volt, ám a legnépszerűbb teória szerint a receptet Radetzky grófnak köszönhetően ismerhették meg az olaszoktól az osztrákok. A második történetet viszont megcáfolja egy 1683-ban írt recept, ami egy németországi építésztől származik. Itt már borjúszeletként tesz említést a húsról.

De miért is fontos, hogy milyen hús van a panír alatt?

Bécsi szelet, vagy rántott hús? – mi a különbség?

A két étel közötti különbség az elkészítés módjában rejlik. A rántott húsra lényegében többféle variáció is létezik. Van aki duplán panírozza a hús szeleteket, pankó morzsát használ a panírozáshoz, corn flakes bundába mártja a húsokat, extra fűszereket használ.

És ha már a hús, az igazi Wiener schnitzel borjú húsból készül, míg a hagyományos rántott hús szeletek esetében ez lehet disznó, pulyka, vagy csirke hús is. A Wiener schnitzel igazi különlegessége még, hogy a hússzeleteket 3-5 mm vastagságúra klopfolják ( de néha még ennél is vékonyabbra). Ezután lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatás után gyorsan kisütik nagyon forró olajban.

Lényegében a bécsi szelet is egyfajta rántott hús, ám az elkészítése ennél sokkal speciálisabb. Ezért is van, hogy sokan nem kedvelik, ha összekeverik a két ételt.

Az alpesi hütte ajánlatunk keretében most lehetőséged van megkóstolni ezt az igazán különleges ételt. KATT IDE a teljes menüsorért.

 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.