Te tudod milyen borok milyen ételekhez valók?

Minden bornak megvan a maga sajátos íze és jellege. Ha úgy döntünk, ebédünkhöz, vagy vacsoránkhoz elfogyasztunk egy pohár bort érdemes utánajárni milyen borok milyen ételekhez passzolnak igazán. Nem csak az ízlelőbimbóinknak teszünk ezzel jót, de egészen különleges élményt is fog nyújtani az étkezés. Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik borunkhoz melyik ételt érdemes fogyasztani, olvasd el a cikkünket.

Borok, ételek

Különböző borok, különböző ételekhez passzolnak

 

Nem kell borszakértőnek lennünk, ahhoz, hogy ki tudjuk választani melyik borhoz melyik étel párosítható. Köztudott, hogy általában a fehér borokhoz jobban illenek a halak, illetve az előételek, míg a vörösborokhoz a kiadósabb ételek, a húsok passzolnak leginkább. Ezzel a fajta párosítással nem nagyon tudunk mellé lőni, ha nem ismerjük a borokat igazán.


A bortípusokról általánosságban

A borokat többféleképpen csoportosíthatjuk. Ahogyan biztosan mindenki tudja és ismeri, az a színük szerinti csoportosítás. Ezek a vörös, fehér, a rozé, illetve a kevesebbek által ismert siller, ami a rozénál valamivel sötétebb árnyalatú bor.
Cukortartalmuk szerint megkülönböztetünk száraz, félszáraz, félédes és édes borokat. 
Az, hogy a bor milyen minőségű általában a szőlőfajta és az adott termés minősége határozza meg a leginkább, a termés minőségét befolyásolja a klíma és a talaj összetétele. A minőséget továbbá nagyban meghatározza a borász hozzáértése is.

Szőlőbirtok, hegy

Szőlőbirtok a Balatonnál

 

A borok ételekhez párosítása az éttermünk kínálatából.

Ha éttermünkben is szeretnél eltölteni egy kellemes borozós ebédet, vagy vacsorát, most ajánlunk a boraink mellé egy-két fogást, amivel biztosan új élményekkel fogsz gazdagodni.

Éttermünkben ezt a három különböző fajta bort kérheted:

♦ Szent György-hegyi Chardonnay

Bujdosó Muskotály (félédes)

♦ Vaskeresztesi kékfrankos

Vörösborok a kandalló előtt

A vörösborok nagyon kedveltek ősszel és télen


Chardonnay

A Chardonnay egy száraz fehér borfajta, amely közepesen testes, illetve testes kategóriába sorolható. Kifejezetten ajánljuk a könnyebb ételekhez és a közepesen nehéz ételekhez is egyaránt.
A Chardonnay borok igazán kedveltek, a tanúhegyek királya a Szent György-hegy pedig nevezetes a minőségi szőlőiről, így ezzel a borral egy igazán izgalmas ízt próbálhatunk ki.

Amihez ajánljuk: Grillezett csirkecombfilé joghurtos zöldfűszeres pácban

Muskotály

A Muskotály egy igazán testes fehérbor, amiből készülhet édes és félédes változat is. A muskotály borok kiadós ételekhez és édességekhez ideálisak, így egy nagy lakoma mellé tökéletes választás.
A Bujdosó pincészet muskotályát egy igazán vidám balatoni bornak neveznénk.

Amihez ajánljuk: Somlói galuska, banánsplit, kiadós ételeinkhez

Kékfrankos

A kékfrankos szőlőt az egyik legsokoldalúbb magyar szőlőfajtának is tartják. Bár sok termelőnek a rémálma, nagyon sokan szeretjük és isszuk a kékfrankos borokat.
A kékfrankos a vörös borok egyik legkedveltebb bora, száraz, félszáraz, és félédes fajtából is találhatunk belőle a piacon. Testességét tekintve könnyű bor, így a kiadós ételek mellé is ideális.
A Vaskeresztesi kékfrankos pedig az élen jár a magyar borok között, így mindenképpen érdemes egy kóstolót beiktatni egyszer.

Amihez ajánljuk: Kacsamellsalátáinkhoz, kiadós ételekhez, grillezett zöldség mellé

Ha érdekelnek további ételeink, nézz szét az étlapunkon. Várunk Téged is egy kellemes őszi borozásra éttermünkbe! 

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.