Jó kis szüreti ételek

A hagyományok szerint a szüret már hajnalban megkezdődik, általában pedig kiadós reggelivel indul a nap. De ebédre és vacsorára is tartalmas ételek készülnek.A szokások szerint reggel szalonna, sonka és kolbász kerül az asztalra. Fontos, hogy a munkához legyen energia.

 

Ebédre hagyományos szüreti ételeket szokás készíteni. Például a szőlőhegyen főzött gulyást, ami marhahúsból is készülhet. Ugyancsak szokás csirkepaprikást, birkapörköltet főzni. A jó szüreti lakomából nem maradhat ki a szüreti káposzta sem, sokan készítenek ilyenkor töltött káposztát. Nem csak ebédre, hanem a szüret zárásaként este is szokás hasonlót fogyasztani.

 

A szüreti ételről egyeseknek azonban nem a szüretkor elfogyasztott étel jut eszébe. Inkább a szőlőből, illetve borral készíthető finomságok. Lehet válogatni bőven, rengeteg ilyen receptet találni.

 

Nálunk, Szombathelyen az Omlett étteremben is több szüreti fogás készül szeptemberben. A különleges ajánlatban szerepel: hideg szőlőleves konyakos mazsolával, fogasfilé roston vajas szőlővel, hátszínszelet gyömbéres vörösboros szőlővel, tökös-mákos-szőlős rétes.

Szólj hozzá

You must be logged in to post a comment.